FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER U PONEDJELJAK ODLAZI U PRVI SLUŽBENI POSJET BEOGRADU

ZAGREB,11. studenoga 2004.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader idućegće ponedjeljka posjetiti Beograd i to će biti prvi službeni posjethrvatskog premijera Srbiji i Crnoj Gori od osamostaljenja Hrvatske.
ZAGREB,11. studenoga 2004.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader idućeg će ponedjeljka posjetiti Beograd i to će biti prvi službeni posjet hrvatskog premijera Srbiji i Crnoj Gori od osamostaljenja Hrvatske.

Premijer Sanader sastat će se s predsjednikom Zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozarom Marovićem, predsjednikom parlamenta Zajednice Zoranom Šamijem, kao i s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. Predviđen je i susret s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Od potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa 1996., nakon rata i agresije srpskih paravojnih postrojbi i bivše JNA na Hrvatsku, odnosi između Hrvatske i bivše SRJ, sada SCG, u postupnom su usponu.

Tome proteklih godinama pridonose susreti najviših dužnosnika dviju zemalja na raznim međunarodnim skupovima kao i na ministarskoj i nižim razinama, te nekoliko potpisanih međudržavnih sporazuma.

Unatoč teškim posljedicama rata, obostrani interesi za suradnjom u mnogim oblastima pokretač su stalnog uspona u bilateralnim odnosima. U tome je bitan čimbenik i to što dvije zemlje imaju isti cilj - uključivanje u Europsku uniju i NATO, a upravo je regionalna suradnja jedan od preduvjeta za ostvarenje tog cilja.

Prve pomake učinili su gospodarstvenici tako da je robna razmjena primjerice u prošloj godini iznosila 197 milijuna dolara, a za osam mjeseci ove godine 200 milijuna dolara, s tendencijom stalnog rasta kao i proširenja gospodarske suradnje na ulaganja i zajedničke nastupe na trećim tržištima.

Zamrznute odnose s uspjehom otopljavaju pjevači, glumci i drugi umjetnici sve češćom razmjenom gostovanja.

Poseban poticaj razvoju bilateralnih odnosa dao je prošlogodišnji, prvi susret hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i predsjednika Marovića u Beogradu. Iako su njihove isprike za nesretne događaje iz prošlosti izazvale konatradiktorne reakcije, dvojica su predsjednika pridonijela stvaranju ozračja za bolje razumijevanje i suradnju.

Očekuje se da će susret premijera Ive Sanadera i njegovih domaćina, posebice razgovori o konkretnim pitanjima bilateralnih odnosa s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, dati novi poticaj razvoju tih odnosa.

Najavljeni su razgovori o rezultatima i problemima dviju zemalja na putu ka euroatlantskim integracijama, o stanju u regiji, ali i o otvorenim pitanjima u bilateralnim odnosima. Za Hrvatsku je nezaobilazno pitanje rasvjetljavanje sudbine 1189 nestalih osoba, određivanje granice na Dunavu, povlačenje vojske SCG s hrvatske granice, položaj nacionalnih manjina, o čijoj zaštiti će biti potpisan i međudržavni sporazum. Odnose dviju zemalja opterećuju i neka pitanja iz sukcesije bivše zajedničke države, međusobna potraživanja imovine, povrat arhivske građe i kulturnog blaga Hrvatskoj.

"Brza normalizacija odnosa između Hrvatske i Srbije i Crne Gore nema alternative. Treba svakako zaliječiti rane iz prošlosti. Ne zaboravljajući tu prošlost moramo se usmjeriti ka budućnosti", izjavio je premijer Sanader prošlog mjeseca u Solunu, gdje je razgovarao s premijerom Koštunicom i najavio svoj prvi službeni posjet Beogradu, rekavši da će to biti ključni korak u normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa.

Tijekom boravka hrvatskog izaslanstva u Beogradu bit će potpisan i Memorandum o početku srpsko-hrvatskog programa znanstveno-tehničke suradnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙