FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susret predsjednika Stjepana Mesića i Borisa Tadića

CAVTAT, 26. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik RH Stjepan Mesić ipredsjednik Srbije Boris Tadić, po završetku otvaranja regionalneKonferencije o financijama i investiranju u zemlje jugoističneEurope, u organizaciji britanskog poslovnog časopisa "Euromoney", uCavtatu, održali su kraći sastanak.
CAVTAT, 26. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik RH Stjepan Mesić i predsjednik Srbije Boris Tadić, po završetku otvaranja regionalne Konferencije o financijama i investiranju u zemlje jugoistične Europe, u organizaciji britanskog poslovnog časopisa "Euromoney", u Cavtatu, održali su kraći sastanak.

Tijekom polusatnog razgovora bilo je riječi o više tema, osobito onim vezanim uz odnose Hrvatske i Srbije.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić po završetku sastanka kazao je kako su se "obojica složila da je situacija u odnosima dviju zemalja znatno bolja nego prije nekoliko godina, te da su se obje zemlje okrenule strateškim ciljevima odnosno prema europskom udruživanju, što znači i prema europskim standardima".

I hrvatski predsjednik Mesić i srpski predsjednik Tadić složili su se da Prevlaka, nakon privremenog dogovora, u odnosima dviju država nije problem, zaključivši kako će to pitanje biti okončano ulaskom zemalja u Europsku uniju.

"Dogovorili smo se da podržimo svaki zajednički projekt, bez obzira je li riječ o gospodarskoj, kulturnoj ili sportskoj suradnji, a posebno je važno da krenemo u zajedničke projekte srpskih i hrvatskih tvrtki, na način da idemo i na tržišta i tako dodatno poboljšamo naše političke odnose", izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

Dodao je kako se "mora insistirati na obostranom povratku imovine te povratku raseljenih osoba, kako bi manjine u dvije zemlje bile most suradnje Hrvatske i Srbije".

Po riječima srpskog predsjednika Tadića, Srbija i Hrvatska "kroz suradnju trebale bi obnoviti nekad zajedničku i kompatibilnu industriju", pa, kako drži, "čak i onu vojnu".

Tadić je također rekao kako bi se "suradnja dviju zemalja mogla odvijati i kroz obrambene sustave, s obzirom da su se i Hrvatska i Srbija odredile za borbu protiv terorizma".

Komentirajući nedavni incident u Vukovaru, u kojem je srpski mladić Zoran O. (1975.) bacio bombu ispred prostorija vukovarskog ogranka Hrvatske stranke prava (HSP), pri čemu su dvije osobe lakše ranjene, oba su predsjednika kazala kako takve incidente ne treba gledati kao međunacionalne sukobe.

"Ako su dečki cijeli dan zajedno pili i onda se potukli, izazvali su incident koji je neprihvatljiv, no to se odmah okarakteriziralo kao incident između Srba i Hrvata, što se mora prevladati", kazao je Mesić i dodao: "Ako se dečki potuku na plesu zbog djevojke, odmah se gleda da li je netko Srbin ili Hrvat, a ne gledaju da je motiv sasvim drugi. U Vukovaru u dječje vrtiće idu posebno Srbi a posebno Hrvati. Roditelji dovedu djecu u vrtić a onda zajedno odu na kavu, kakva je tu logika", rekao je Stjepan Mesić.

Napomenuo je kako se mora raditi na povezivanju a ne razdvajanju ljudi te da ne treba svaki incident gledati kao nacionalni sukob.

Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je kako "svaki međuetnički incident ima ogromni eksplozivni naboj, za što su odgovorne političke strukture u Srbiji i Hrvatskoj".

"Mislim da je vrijeme takvih incidenata iza nas, a ako nije tako, onda je to znak da ne razumijemo vrijeme u kojem živimo", napomenuo je predsjednik Srbije Tadić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙