FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZRAELCI UHITILI NUKLEARNOG "POTKAZIVAČA" VANUNUA

JERUZALEM, 11. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Izraelska policijauhitila je u četvrtak "nuklearnog potkazivača" Mordechaia Vanunua zbogsumnje da je odao državne tajne, samo sedam mjeseci nakon što jeodslužio 18-godišnju zatvorsku kaznu zbog veleizdaje.
JERUZALEM, 11. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Izraelska policija uhitila je u četvrtak "nuklearnog potkazivača" Mordechaia Vanunua zbog sumnje da je odao državne tajne, samo sedam mjeseci nakon što je odslužio 18-godišnju zatvorsku kaznu zbog veleizdaje.

Vanunu je uguran u automobil bez registarskih oznaka u Jeruzalemu, gdje je živio nakon izlaska iz zatvora u travnju, prenose očevici. Otad je bio pod stalnim nadzorom i nije smio komunicirati sa stranim medijima.

"On je osumnjičen za odavanje povjerljivih informacija neovlaštenim osobama. Također je osumnjičen za kršenje uvjeta pod kojima je pušten iz zatvora", rekao je policijski glasnogovornik Gil Kleiman.

Očekuje se da će Vanunu zanijekati sve optužbe kada se pojavi pred sudom u četvrtak navečer ili u petak ujutro.

Vanunua (50), obraćenika na kršćanstvo, oteli su 1986. godine u Rimu agenti izraelske tajne službe Mossad, da bi potom bio osuđen zbog intervjua britanskom novinaru u kojem je iznio pojedinosti svojega posla u glavnoj izraelskoj nuklearnoj elektrani Dimona.

Na temelju tog članka u Sunday Timesu, stručnjaci su zaključili da je Izrael proizveo između 100 i 200 nuklearnih bojevih glava.

Vrhovni je sud u lipnju odbio Vanunuovu žalbu u kojoj traži da mu se omogući odlazak iz Izraela prije isteka jednogodišnjeg perioda zabrane izlaska iz zemlje. Razlog odbijanja žalbe bile su tvrdnje izraelskog Ministarstva obrane da bi u tom slučaju mogao odati još tajni.

Prošlog mjeseca Vanunuu je odbijen zahtjev za političkim azilom u Švedskoj, kamo je želio otići tvrdeći da mu je život u Izraelu ugrožen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙