FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnici Žužulovih tužili Večernji, Slobodnu Dalmaciju i Index.hr

ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Odvjetnici Miomira i Tatjane Žužuldanas su zagrebačkom Općinskom sudu podnijeli privatne tužbe protivVečernjeg lista, portala Index.hr, Slobodne Dalmacije te odgovornihosoba u tim medijima, koje terete da su, lažnim tvrdnjama oupletenosti u primanje mita, oklevetali ministra vanjskih poslova injegovu suprugu.
ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Odvjetnici Miomira i Tatjane Žužul danas su zagrebačkom Općinskom sudu podnijeli privatne tužbe protiv Večernjeg lista, portala Index.hr, Slobodne Dalmacije te odgovornih osoba u tim medijima, koje terete da su, lažnim tvrdnjama o upletenosti u primanje mita, oklevetali ministra vanjskih poslova i njegovu suprugu.

Jedan od odvjetnika, Miroslav Plišo, novinarima je ispred suda izjavio da su privatne tužbe za klevetu, osim protiv spomenutih medija, podnesene i protiv autora portala Indexa Matije Babića, glavne urednice Večernjeg lista Ružice Cigler, novinara Slobodne Dalmacije Davora Krile, te još nekih osoba.

Tužbe su, kaže, podnesene zbog navoda tih medija prošlih tjedana o tome kako je ministar Žužul počinio kazneno djelo primanja mita.

"Smatramo da je takvim postupanjem spomenutih medija i odgovornih osoba iz tih medija počinjeno kazneno djelo klevete jer se na temelju objeda koje se stavljaju na teret bez ikakvih dokaza tvrdi da je netko počinio nešto što se smatra vrlo ozbiljnim", kazao je Plišo.

Napomenuo je da se tužbama za sada ne traži nikakva naknada štete, da će se o tome odlučiti naknadno, kao i o iznosu.

"Još se nismo odlučili koliki će biti iznos, hoće li biti simboličan ili ozbiljan, jer iznos, ako ga dobijemo, a pretpostavljam da ćemo ga dobiti na temelju ovih činjenica, ni u kom slučaju ministra i njegovu suprugu ne zanima. Ovo je samo jedan način kako da se pokaže i utvrdi da se u ovoj zemlji ne može tek tako okaljati nečije ime bez činjenica i dokaza", rekao je Plišo.

Izvijestio je da su, uz tužbe, spomenutim medijima podneseni i zahtjevi za objavom ispravaka tekstova u kojima su iznesene tvrdnje da je Žužul počinio kazneno djelo, kao i isprike Miomiru i Tatjani Žužul.

Plišo je istaknuo da su tužbom obuhvaćeni samo oni mediji koji su, po mišljenju Žužulovih, izričito tvrdili da je ministar upleten u nezakonite radnje, a ne one koji su se bavili samo komentarima.

Tako je, primjerice, tužena glavna urednica Večernjeg lista Ružica Cigler jer je, po tvrdnjama Pliše, na naslovnici prošlotjednog ' Večernjaka' objavljeno da je Tatjana Žužul primila mito, iako to, kaže, iz sadržaja teksta ne proizlazi.

Plišo je naglasio da Žužulova namjera nikako nije bila izravno napasti medije, odnosno, kako kaže, izravne protagoniste događaja. "Naprosto je to jedini način da se dokaže da ono što se ministru stavlja na teret zaista to nije", dodao je.

Upitan zašto je ministar u obraćanjima javnosti prikrivao istinu o nekim događajima vezanim uz 'aferu Imostroj', odgovorio je kako je točno da neke činjenice nisu iznesene, ali i istaknuo da Žužul nije imao nikakvu zlu namjeru nešto prešutiti. "Zašto nešto nije rečeno može se obrazložiti na tisuću načina", kazao je.

Plišo je rekao da Žužulovi pozdravljaju predistražni postupak Državnog odvjetništva koje je, kako kaže, samoinicijativno krenulo utvrđivati pravu istinu o cijelom slučaju, što je, tvrdi, tražio i sam ministar Žužul te tužiteljstvu dostavio svu kronologiju i dokumentaciju o slučaju.

"To je najbolji medij kroz koji se nešto može utvrditi, a to će poslužiti i vama da utvrdite što je prava istina", poručio je novinarima.

Netočnim je ocijenio današnji članak Jutarnjeg lista u kojemu se prenosi navodna izjava Tatjane Žužul da njezino poduzeće MTS nije poslovalo s udrugom Leadership forum Hrvatska.

Plišo tvrdi da je pogledao autorizirani intervju koji je Jutarnji obavio s ministrovom suprugom te da u njemu nema nikakve njezine konstatacije da MTS nije poslovao sa spomenutom udrugom.

O tom tekstu, kaže, nije još stigao razgovarati s ministrom jer jer na službenom putu te ne zna što će po njemu poduzeti. Nije želio komentirati hoće li Žužul tužbom ustati i protiv Jutarnjeg lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙