FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Odbor za zdravstvo podržao zakon o zaštiti prava pacijenata

ZAGREB,2. studenoga(Hina) - Saborski Odbor za rad, socijalnu politiku izdravstvo podržao je danas Vladin konačni prijedlog Zakona o zaštitiprava pacijenata, unatoč zahtjevu oporbenih članova da se zakon uputiu treće saborsko čitanje.
ZAGREB,2. studenoga(Hina) - Saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo podržao je danas Vladin konačni prijedlog Zakona o zaštiti prava pacijenata, unatoč zahtjevu oporbenih članova da se zakon uputi u treće saborsko čitanje.

Predstavnici oporbe, prije svega Željka Antunović (SDP) i Ljubica Lalić (HSS), nisu se složili s tvrdnjama ministra zdravstva Andrije Hebranga da je predloženim zakonom u cijelosti zaokružena briga za prava pacijenata.

Antunović je podržala zahtjev više udruga za ljudska prava i sindikata (npr. GOLJP, HHO, B.a.b.e., SSSH, HUS) koji od Vlade traže da se zakon uputi u treće čitanje, kako bi se zajamčila bolja zaštita pacijenata nego što je predloženo Vladinim zakonom.

Predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak najavio je da će Odboru na usvajanje predložiti niz amandmana kojima se želi popraviti zakonski tekst i pacijentima uistinu omogućiti zaštita kakvu zaslužuju.

Na to je reagirao Hebrang rekavši kako je amandmane dobio tek danas, te da bitno odskaču od Vladinog prijedloga koji se u cijelosti rukovodi smjernicama EU-a, pa ih stoga ne može prihvatiti. Predstavnike udruga pozvao je da, ako žele, Saboru podnesu svoj zakonski prijedlog.

HSS-ovka Ljubica Lalić kazala je da zakon u nekim dijelovima polazi od nerealnih pokazatelja, npr. pacijentima se jamči privatnost, a u bolničkim sobama ih leži po šest, sedam, kao i da se svima jamči jednaki liječnički tretman dok bolnice bitno odskaču po stručnom kadru i opremljenosti.

"Zakon ćemo uskladiti s euro-normama, a standarde tko zna kada", istaknula je.

Hebrang je potvrdio da, nažalost, standardi zasad nisu takvi da bi udovoljili onima u EU, ali se polako kreću naprijed, unatoč velikim troškovima. "Dodatna sredstva osigurat će se u proračunu za iduću godinu", najavio je ministar.

Na upit tko će platiti zajamčeno pravo pacijenata na drugo mišljenje Hebrang je odgovorio kako će te troškove snositi HZZO. Najavio je da će za rad povjerenstava za zaštitu prava pacijenata na razini županija trebati izdvojiti godišnje oko milijun kuna, a za rad državnog povjerenstva još oko 70 tisuća kuna godišnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙