FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBIUDR - apel za ostanak "Zid boli" u Selskoj

KOPRIVNICA, 13. studenog 2004. (Hina) - Udruga branitelja, invalida iudovica Domovinskog rata djelatnika "Podravke" (UBIUDR) poslala jedanas apel hrvatskoj javnosti da se sačuva "Zid boli" na mjestu gdjeje godine 1993. i podignut - u Selskoj ulici u Zagrebu, te ističe daza njegovo premještanje nema ni smisla ni uporišta.
KOPRIVNICA, 13. studenog 2004. (Hina) - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika "Podravke" (UBIUDR) poslala je danas apel hrvatskoj javnosti da se sačuva "Zid boli" na mjestu gdje je godine 1993. i podignut - u Selskoj ulici u Zagrebu, te ističe da za njegovo premještanje nema ni smisla ni uporišta.

"Zid boli" jedan je od najistaknutijih spomenika iz Domovinskog rata, sastavljen od crvenih i crnih opeka, na kojima su rukom napisana 13.600 imena hrvatskih branitelja i civila, odraslih i djece, ubijenih ili nestalih za vrijeme srpsko-četničke agresije na Hrvatsku, podsjeća UBIUDR.

Naglašava da se najveći broj opeka na "Zidu boli" odnosi na vukovarske branitelje i civile, od kojih mnogi još uvijek nisu ni pronađeni.

"Zid boli" godinama svjedoči o teškoj tragediji hrvatskog naroda, a svake ga godine obilazi veliki broj majki, očeva i djece koji su slagali opeku po opeku kako bi svjedočili o tisućama poginulih, zatočenih i nasilno odvedenih Hrvata.

"I danas, 13 godina nakon početka obrane Republike Hrvatske, nekima ovaj veličanstveni spomenik hrvatskih junaka naprosto smeta, pa ga žele premjestiti na drugo mjesto, pa čak i na - groblje", navodi UBIUDR.

Udruga UBIUDR ističe kako se "Zid boli" - nad kojim se plakalo i molilo te je godinama bio utočište podsjećanja na nešto najstrašnije što je Hrvatska doživjela - ne smije dirati, već se pod hitno mora zaštititi i proglasiti nacionalnim svetištem, tim prije što je to jedinstveni spomenik u svijetu".

U apelu Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika "Podravke" moli hrvatsku javnost da ne dopusti nikakvog premještanje ijedne opeke "Zida boli" na neko drugo mjesto, jer će time spomenik izgubiti dobar dio svoje vjerodostojnosti i neće biti to što je danas - Glas hrvatskih žrtava, odnosno apel za humanost!

Novaca za očuvanje spomenika mora biti, a treba ga osigurati Vlada, navodi se u današnjem priopćenju UBIUDR-a, koje je potpisao predsjednik Mladen Pavković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙