FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Rasprava o zakonu o braniteljima prepuna replika

ZAGREB,4. studenoga(Hina) - Unatoč zamolbi predsjedavajućeg,predsjednika Hrvatskog sabora, Vladimira Šeksa, da se suzdrže odprozivki kako bi u atmosferi tolerancije i razumijevanja još danasokončali raspravu o prijedlogu novoga zakona o braniteljima,zastupnici SDP-a i HDZ-a nastavili su s brojnim replikama.
ZAGREB,4. studenoga(Hina) - Unatoč zamolbi predsjedavajućeg, predsjednika Hrvatskog sabora, Vladimira Šeksa, da se suzdrže od prozivki kako bi u atmosferi tolerancije i razumijevanja još danas okončali raspravu o prijedlogu novoga zakona o braniteljima, zastupnici SDP-a i HDZ-a nastavili su s brojnim replikama.

"Vraćanje u prošlost i učestale optužbe neće nas odvesti nikamo", rekao je Šeks, podsjećajući zastupnike da ih se za pojedinačnu raspravu prijavilo gotovo 60, te ih pozvao da misle na budućnost hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Burnu raspravu pokrenuo je zastupnik SDP-a Ivica Pančić, bivši ministar branitelja, rekavši da je Vlada "u osnovi prepisala SDP-ov zakon".

Replikama je na tu tvrdnju odmah reagiralo više HDZ-ovih zastupnika, ističući da je HDZ prebrisao, a ne prepisao SDP-ov zakon o braniteljima, te da će novi zakon uvelike poboljšati položaj branitelja, što, kažu, bivša (Račanova) Vlada nije imala volje učiniti.

I potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor, odbacivši Pančićeve tvrdnje, naglasila je da je HDZ u brojnim stavkama otklonio nedostatke iz važećeg zakona, te tako omogućio i stvarnu financijsku pomoć braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Burne reakcije HDZ-ovaca (čak 11 replika) izazvala je i zastupnica SDP-a Ingrid Antičević-Marinović, koja je ustvrdila da je ministrica Kosor rekla da su zakon podržale sve udruge proizašle iz Domovinskog rata.

SDP-ova zastupnica također je kazala da ministrica "ponovno iskušava HDZ-ov model manipuliranja tim udrugama", te je navela nekoliko udruga čiji su se predstavnici izjasnili protiv predloženog zakona.

Ministrica Kosor odlučno je odbacila te tvrdnje, rekavši da su se, osim udruge dragovoljaca Tomislava Merčepa, sve ostale udruge na posljednjim razgovorima složile sa zakonom. Naglasila je da je nemoguće manipulirati braniteljskim udrugama, a da govoriti o udrugama na taj način znači podcjenjivanje udruga.

Zastupnici SDP-a potom su nastavili s tvrdnjama da je HDZ prevario branitelje, obećavajući im puno veća prava od onih koja im nudi ovim zakonom.

Odbacujući te tvrdnje, zastupnik HDZ-a i predsjednik udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) Josip Đakić, rekao je da se novi zakon o braniteljima ne temelji na nečijim željama, već stvarnim mogućnostima države i potrebama branitelja.

Također je naglasio kako će novi zakon o braniteljima pridonijeti da se hrvatske branitelje ubuduće više ne proziva da su privilegirani.

"Sve rane, smrti na bojišnici i traume nakon rata, imaju svoju osnovu, i nema tih materijalnih dobara koja mogu nadoknaditi ono što su branitelji uložili u Hrvatsku", dodao je Đakić.

Sjednica Hrvatskog sabora nastavljena je

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙