FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERLINSKI SE ZID PONOVNO DIŽE, KAO TURISTIČKA ATRAKCIJA

BERLIN, 19. listopada 2004. (Hina/dpa) - Već godinama turisti uujedinjenom Berlinu uzalud traže berlinski zid na mjestu na kojem sadastoje visoke stakleno-čelične zgrade, a uklonjen je svaki tragzloglasnoga zida.
BERLIN, 19. listopada 2004. (Hina/dpa) - Već godinama turisti u ujedinjenom Berlinu uzalud traže berlinski zid na mjestu na kojem sada stoje visoke stakleno-čelične zgrade, a uklonjen je svaki trag zloglasnoga zida.

No neki se dijelovi vade iz naftalina i ponovno podižu. Gradi se dio dugačak 130 metara. Nije riječ o običnoj obnovi: ugradit će se i originalni dijelovi 3,6 metara visoke komunističke pregrade srušene 1989.

Projekt sponzorira Muzej berlinskoga zida čija direktorica Alexandra Hildebrandt želi stvoriti memorijal žrtvama ubijenima pri pokušaju prelaska.

Kritičari poput Marije Nooke iz odvojenoga pokreta za Memorijal Zida optužuju taj projekt za sličnost Disneylandu.

Hildebrandt odgovara da Zid ima "beskonačnu povijesnu sjenku" i tvrdi da njezin projekt ni na koji način ne umanjuje vrijednost povijesne lokacije.

Obnovljeni Berlinski zid otvara se za dva tjedna i stajat će na nekadašnjem prijelazu između Istočnoga i Zapadnog Berlina Checkpoint Charlieu do kraja godine. Umjetnici će ga oslikati tako da nalikuje starome zidu sa šarolikom zbirkom grafita i političkih poruka

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙