FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRIJUNI: ZAVRŠEN SASTANAK AMERIČKO-JADRANSKE POVELJE

BRIJUNI, 13. studenog 2004. (Hina) - Ministri vanjskih poslova državačlanica Američko-jadranske povelje - Hrvatske, Makedonije i Albanije,Miomir Žužul, Ilinka Mitreva te Kastriot Islami, u subotu su se naBrijunima susreli s ministrima vanjskih poslova Srbije i Crne Gore teBiH Vukom Draškovićem i Mladenom Ivanićem, direktorom NATO-a zaeuroatlantske integracije Jaroslavom Skonieczkim te izaslanstvimasedam članica NATO-a.
BRIJUNI, 13. studenog 2004. (Hina) - Ministri vanjskih poslova država članica Američko-jadranske povelje - Hrvatske, Makedonije i Albanije, Miomir Žužul, Ilinka Mitreva te Kastriot Islami, u subotu su se na Brijunima susreli s ministrima vanjskih poslova Srbije i Crne Gore te BiH Vukom Draškovićem i Mladenom Ivanićem, direktorom NATO-a za euroatlantske integracije Jaroslavom Skonieczkim te izaslanstvima sedam članica NATO-a.

Izražavajući zadovoljstvo uspjehom sastanka jer su, po njegovim riječima, svi sudionici poduprijeli deklaraciju koja je u petak navečer usvojena između RH, Makedonije, Albanije i SAD-a, Žužul je pozdravio želju SiCG-a te BiH za ulaskom u Partnerstvo za mir, te ponovno potvrdio da se samo kroz integracije s EU i NATO-om može doprinijeti stabilizaciji ovog dijela Europe.

U deklaraciji usvojenoj u petak ministri su izrazili spremnost na jače sudjelovanje u misijama, zadaćama i operacijama NATO-a kao što je ISAF u Afganistanu i misija obuke iračkih vojnika. "Kroz razvoj suradnje, nastavit ćemo stavljati naglasak na inicijative i projekte koji jačaju Akcijske planove za članstvo te stvarati uvjete kroz sudjelovanje u misijama, zadaćama i operacijama NATO-a, kao što su ISAF u Afganistanu i NATO-va misija obuke u Iraku", kaže se u zajedničkoj izjavi trećeg susreta komisija za provedbu Povelje.

Na pitanje hoće li Hrvatska sudjelovati u antiterorističkoj akciji "hvatanja Bin Ladena" kao i u vojnim misijama u Iraku, hrvatski šef diplomacije ustvrdio je kako Hrvatska već ima svoje jedinice u Afganistanu te kako će u cilju smirivanja situacije u Iraku zajedno s Njemačkom, s kojom je potpisala sporazum, uputiti tri civilne osobe koje će se angažirati u obnovi Iraka.

"Hrvatska razumije neophodnost zajedništva u borbi protiv terorizma", zaključio je ministar Žužul.

Ministar vanjskih poslova SiCG-a obraćajući se novinarima istaknuo je kako su strateški ciljevi njegove zemlje pristupanje Partnerstvu za mir, NATO-u, EU te drugim euroatlantskim integracijama.

"Svjesni smo naših ogromnih ekonomskih, demokratskih i svih ostalih potencijala, ali su nam svugdje vrata zatvorena jer ne ispunjavamo svoje obveze prema Haaškom tribunalu", kazao je Drašković, napominjući kako se te obveze moraju ispunjavati te kako nema nijednog objašnjenja zašto se s njima kasni.

Pritom je dodao kako je uvjeren da će nakon ispunjavanja tih obveza SiCG i BiH po ubrzanom postupku ući u NATO i stići u Bruxelles prije nego, kako je rekao, "u to vjeruju i najveći optimisti".

Drašković je nadalje napomenuo kako će Srbiji i Crnoj Gori nakon što postane članicom NATO-a i EU najvažnija zadaća biti održavanje dobrih odnosa sa susjedima.

Ivanić brijunski skup smatra vrlo važnim za njegovu zemlju, jer je potvrdio da zemlje regije pomažu BiH uz pomoć SAD-a da postane članicom euroatlantskih integracija.

Direktor NATO-a za euroatlantske integracije Skonieczki poručio je svim državama koje žele u članstvo NATO da svaka od njih treba ispuniti zadane uvjete o kojima se ne može pregovarati vodeći računa o tome da o individualnim zaslugama svake države ovisi njihov napredak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙