FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA SPREMNA ZA JAČE SUDJELOVANJE U OPERACIJAMA NATO-A

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska je individualno i spartnerskim zemljama spremna značajnije sudjelovati u operacijamaNATO-a, izjavio je u četvrtak visoki dužnosnik hrvatskog Ministarstvavanjskih poslova.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska je individualno i s partnerskim zemljama spremna značajnije sudjelovati u operacijama NATO-a, izjavio je u četvrtak visoki dužnosnik hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Spremni smo aktivno sudjelovati u akcijama NATO-a sukladno potrebama Saveza, našim resursima i zakonskoj proceduri", rekao je nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović na briefingu za novinare održanom povodom sastanka ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje i izaslanstava zemalja regije koji se treba održati na Brijunima ovog vikenda.

Na brijunskom sastanku razgovarat će se o konkretnim oblicima zajedničkog i individualnog doprinosa savezničkim operacijama.

Riječ je o redovitom tromjesečnom sastanku Komisije za provedbu Povelje, koju su 2002. godine u Tirani potpisali američki državni tajnik Colin Powell i tadašnji ministri vanjskih poslova Albanije, Hrvatske i Makedonije.

Sastanaku će prisustvovati i ministri vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković i BiH Mladen Ivanić, čime Hrvatska, rekao je Šimunović, želi poduprijeti te zemlje na putu u Partnerstvo za mir NATO-a.

Šimunović je ocijenio da se članice Američko-jadranske povelje aktivno pripremaju za sudjelovanje u savezničkim operacijama osnivanjem združenih vojnih timova, zajedničkim vojnim vježbama i spriječavanjem širenja oružja za masovno uništenje u Jadranu i Sredozemlju.

Tako bi, primjerice, u prvoj polovici iduće godine u misiju ISAF-a u Afganistan trebao otići zajednički vojno-medicinski tim od 11 osoba iz sve tri zemlje.

Po Šimunovićevim riječima, Hrvatska je ušla u dosad najdinamičnije razdoblje suradnje sa Sjevernoatlantskim savezom, u koji se nada ući 2007. ili 2008. godine.

Ustvdio je da je hrvatski doprinos operacijama NATO-a i dosad bio značajan, podsjetivši da je u Afganistanu obavljena četvrta rotacija voda vojne policije, da su irački forenzičari bili na obuci, a nekoliko iračke djece na liječenju u Hrvatskoj.

Za početak prosinca najavio je slanje tročlanog hrvatskog tima, diplomata i dvojice policijskih inspektora, u njemački pokrajinski tim za obnovu na sjever Afganistana, i dodao da se razmišlja o širenju vojnog angažmana u toj zemlji.

Vezano za obuku iračkih snaga sigurnosti pod okriljem NATO-a, Šimunović je rekao da to od Hrvatske dosad nije zatraženo.

Nacionalni koordinator za NATO iznio je plan Vlade po kojemu bi u razdoblju 2004.-2005. godine Hrvatska ispunila sve uvjete za dobivanje pozivnice za članstvo. Pozivnicu očekuje na idućem summitu Sjevernoatlantskog saveza koji bi se najranije mogao održati krajem 2005., a najvjerojatnije sredinom 2006. godine.

Nakon pozivnice počeli bi pregovori o pristupanju, slično proceduri ulaska u Europsku uniju, a ulazak u punopravno članstvo realan je 2007. ili 2008. godine, zaključio je Šimunović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙