FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JELINEK DOBILA ČEŠKU NAGRADU ZA KNJIŽEVNOST

PRAG, 2. studenog 2004. (Hina/AP) - Elfriede Jelinek, austrijskaspisateljica koja je ove godine nagrađena Nobelovom nagradom zaknjiževnost, dobila je prestižnu češku nagradu za književnost FranzKafka, javlja u utorak Associated Press.
PRAG, 2. studenog 2004. (Hina/AP) - Elfriede Jelinek, austrijska spisateljica koja je ove godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost, dobila je prestižnu češku nagradu za književnost Franz Kafka, javlja u utorak Associated Press.

Dodjela godišnje nagrade za književnost Franz Kafka održana je u ponedjeljak u praškoj gradskoj vijećnici, no Jelinek joj nije nazočila, kao što ne namjerava nazočiti ni dodjeli Nobelove nagrade 10. prosinca u Stockholmu jer pati od socijalne fobije.

Nagradu joj je 23. svibnja dodijelio međunarodni ocjenjivački sud u čijem sastavu su bili istaknuti njemački književni kritik Marcel Reich-Ranicki i britanski izdavač John Calder.

"Prvi put nagrada se dodjeljuje ženi, iznimnoj predstavnici austrijske književnosti i kazališta koja je postala poznata po svojoj kritici svih oblika ksenofobije", rekao je gradonačelnik Praga Pavel Bem, dodjeljujući nagradu.

Nagradu je primio austrijski veleposlanik u Češkoj Republici, Klas Daublebsky.

Jelinek se proslavila 1983. djelom "Pijanistica" koje je 2001. dobilo svoju filmsku verziju. Posljednjim djelom, dramom "Bambiland" iz 2003., kritizira američku invaziju na Irak, a nastavak "Babilon" očekuje se u svibnju iduće godine.

Elfriede Jelinek četvrta je dobitnica ugledne češke nagrade, koja se dodjeljuje od 2001. godine, a među dobitnicima je i poznati pisac Philip Roth. Nagrada uključuje i novčani iznos od 10.000 američkih dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙