FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Milana Maćešića "Priče iz rukava"

ZAGREB, 10. studenoga 2004. (Hina) - Knjiga kratkih priča "Priče izrukava" Milana Maćešića predstavljena je danas u Društvu hrvatskihknjiževnika (DHK) u sklopu tribine DHK.
ZAGREB, 10. studenoga 2004. (Hina) - Knjiga kratkih priča "Priče iz rukava" Milana Maćešića predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u sklopu tribine DHK.

Književna kritika proglasila je Maćešića već na početku "enphant terribleom" hrvatskoga pjesništva, podsjetio je voditelj tribine Sead Begović, dodavši kako je Maćešić sustavno gradi svoju osobnu i izdvojenu poziciju pjesnika i pripovjedača.

Po Begovićevim riječima, u Maćešićevu pismu isčitavaju se pop-artistički elementi kao što su jednostavnost, nonšalantnost, autoironija prepuna doskočica i dosjetaka, bez ikakva inzistiranja na intelektualizmu. Autoru koji stalno "osluškuje život" i pretapa ga u svoje pripovijesti, dodao je Begović, nisu strane ni novije hrvatske traume

Maćešić nije nazočio predstavljanju svoje knjige kratkih priča već je umjesto toga poslao pismo koje je Begović pročitao i u kojemu navodi da je "svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima u knjizi namjerna".

Maćešić za kojega se, kako je rekao Begović, čini da je buntovništvo mladosti zamijenio osvetničkom zajedljivošću, osjeća udaljenost od književnoga središta i zato nastoji homogenizirati hrvatski kulturni prostor metropoli za inat.

Urednica Marijana Rukavina smatra da je Maćešićeva knjiga dobro štivo i objašnjava da "Priče iz rukava" uopće nisu ležerne.

Kritičar Boris Beck ukazao je na Maćešićevu usredotočenost na svakodnevicu iz koje vuče puno podataka i na priče ljudi "s ruba".

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Stajer-graf.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙