FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta: deficit HC-a i HAC-a u 2005. godini 3,2 mlrd kuna

ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Prijedlogom proračuna za 2005.godinu predviđeno je da će ukupni deficit Hrvatskih cesta (HC) iHrvatskih-autocesta (HAC) iznositi 3,2 milijarde kuna, od čega se 2,6milijarde kuna odnosi na HAC, a 600 milijuna kuna na HC, rekao jedanas ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.
ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Prijedlogom proračuna za 2005. godinu predviđeno je da će ukupni deficit Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih-autocesta (HAC) iznositi 3,2 milijarde kuna, od čega se 2,6 milijarde kuna odnosi na HAC, a 600 milijuna kuna na HC, rekao je danas ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Govoreći završnog dana 12. savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista (HDE) koje se održava u Opatiji, Kalmeta je rekao kako bi prihodi HC-a u 2005. trebali iznositi 1,5 milijardi kuna, rashodi 2,15 milijardi kuna, dok HAC očekuje prihode od 2,36 milijardi kuna, a rashode veće od 4,9 milijardi kuna. Njihov će se deficit, kazao je Kalmeta, najvećim dijelom financirati iz kredita. Za održavanje sustava i investicije Hrvatske će željeznice pak iz proračuna dobiti oko 2,9 milijardi kuna.

Prema preporukama EU, zemlje kandidati u prometnu bi infrastrukturu do 2015. godine trebale ulagati oko 1,5 posto BDP-a godišnje, kako bi u tom roku infrastrukturu digle na razinu one u EU. Hrvatska je međutim već ove godine u cestovnu i željezničku infrastrukturu uložila oko sedam milijardi kuna, tj. oko 3,5 posto BDP-a, a ta razina ulaganja koja je i veća od preporuka EU neće biti znatno manja ni u 2005. godini.

Od značajnijih prometnih projekata za iduću godinu Kalmeta je izdvojio i projekt izgradnje novog putničkog terminala u Zračnoj luci Zagreb. Za njegovu bi izgradnju natječaj trebao biti raspisan u ljeto 2005., a vrijednost projekta procjenjuje se na oko 140 milijardi američkih dolara.

Kalmeta je najavio i kako će Vlada do kraja prosinca ove godine predstaviti plan građenja i rekonstrukcije državnih cesta te gradnje autocesta u narednom četverogodišnjem razdoblju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙