FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EKONOMISTI: VISOK JAVNI DUG POSTAJE OZBILJAN PROBLEM

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - EKONOMISTI: VISOK JAVNI DUGPOSTAJE OZBILJAN PROBLEM
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - EKONOMISTI: VISOK JAVNI DUG POSTAJE OZBILJAN PROBLEM

HINA - Financijski servis

Ekonomska politika Hrvatske u prethodnih deset godina dovela je do uvozne ovisnosti hrvatskog gospodarstva i porasta javnog duga koji postaje ozbiljan ekonomski problem, zaključak je stručnog skupa ekonomista održanog danas u povodu novog izdanja časopisa Ekonomija.

Država se ubuduće, smatraju ekonomisti, treba zaduživati isključivo radi financiranja investicijskih aktivnosti u gospodarstvu, a ekonomsku politiku temeljiti na rastu proizvodnje, zaposlenosti i izvoza.

Ekonomski stručnjaci redom su kritizirali ekonomsku politiku hrvatskih vlada u tom razdoblju, koja je po njihovu mišljenju imala pogrešan osnovi cilj, a to je stabilnost tečaja i cijena. Takva politika, po mišljenju ekonomista okupljenih na skupu, destimulativno je djelovala na proizvodnju i izvoz, a oslonac imala u povećanju potrošnje zasnovane na vanjskom zaduženju.

To je pak, čulo se na skupu, dovelo do rasta proračunskog, vanjskotrgovinskog i platnog deficita i njihovih izvedenica - javnog i ukupnog duga.

Po podacima iznesenima na skupu, javni dug se u razdoblju od 1994. do 1993. povećao sa 19,4 milijarde, na 99,6 milijardi kuna, a udio javnog duga u BDP-u sa 22,2 posto u 1994. na 51,6 posto u 2003. godini.

Takvom rastu ukupnog javnog duga najviše je pridonio rast inozemnog duga države koji je povećan sa 754 milijuna kuna u 1994. na 51,4 milijarde kuna u 2003.

Od 1997. izgleda da se dio unutarnjeg duga sve više otplaćuje inozemnim zaduživanjem, a rastu unutarnjeg duga od 1998. do 2001. najviše su pridonijeli troškovi druge sanacije bankarskog sustava (oko 1,4 milijarde USD), a u 2002. i 2003. troškovi mirovinske reforme, smatraju ekonomisti.

Također, istaknuto je i pitanje državnih jamstava za koja stručnjaci sumnjaju da nisu u cijelosti statistički obuhvaćena kao sastavni dio javnog duga, i koja su sve značajniji dio ukupnog javnog duga.

Kao jedna od glavnih mjera u cilju promjene ovakva stanja, istaknuta je promjena sadašnje politike tečaja kune i to tako da više pogoduje izvoznicima. Sadašnja politika tečaja, kako je upozoreno, ima dramatičan utjecaj na cijene, a pored toga smanjuje carine na uvezenu robu, pa pogoduje uvozu. Isto tako, ekonomisti smatraju da se i sam javni dug može staviti u funkciju razvoja gospodarstva i to uspostavom tržišta javnog duga, koje je sada nedovoljno razvijeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙