FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić otvorio savjetovanje o hrvatskoj ekonomskoj politici

OPATIJA,10. studenoga(Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićistaknuo je danas da Hrvatska treba ispuniti sve glavne kriterijeEuropske unije, ali da euro ne bi trebalo prerano uvesti, odnosno dane treba prerano napustiti mogućnost vođenja samostalne hrvatskemonetarne politike.
OPATIJA,10. studenoga(Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuo je danas da Hrvatska treba ispuniti sve glavne kriterije Europske unije, ali da euro ne bi trebalo prerano uvesti, odnosno da ne treba prerano napustiti mogućnost vođenja samostalne hrvatske monetarne politike.

Hrvatska narodna banka treba jasno definirati monetarnu politiku zemlje koja će se provoditi do ulaska u EU, kazao je Mesić otvarajući XII. tradicionalno savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2005." u Opatiji.

Predsjednik države predložio je da Sabor do kraja ove godine održi tematsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o nacionalnoj strategiji razvitka, te najvažnijim međunarodnim gospodarskim i financijskim sporazumima i dokumentima.

Dokumenti i sporazumi s MMF-om i Svjetskom bankom ne mogu zamijeniti nacionalnu strategiju razvoja gospodarstva, rekao je Mesić. Ocijenio je da prijedlozi međunarodnih financijskih institucija o primjerice otplati duga umirovljenicima nisu socijalno pravedni i osjetljivi.

Ekonomske reforme, istaknuo je Mesić, potrebno je provoditi na osnovama općedruštvenog konsenzusa, općeg dobra i jedinstva u cilju povećanja zapošljavanja i rasta gospodarstva.

Kao ključne ciljeve hrvatske gospodarske politike, predsjednik Mesić je izdvojio povećanje zaposlenosti, postizanje visoke stope ekonomskog rasta na osnovi povećanja izvoza, povećanje konkurentnosti i smanjenje uvoza na osnovi povećanja vlastite proizvodnje .

Ocjenivši da pretvorba i privatizacija nisu provedeni na osnovama znanja i kapitala, Mesić je istaknuo potrebu izrade novog modela privatizacije koji će obuhvatiti dioničarstvo zaposlenika i sudjelovanje menadžmenta.

Savjetovanje o ekonomskoj politici u 2005. u opatijskom Grand hotelu Adriatic okupilo je oko 450 stručnjaka, znanstvenika, državnih dužnosnika i gospodarstvenika. Savjetovanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Mesića, a organizatori su Hrvatsko društvo ekonomista (HDE) i tvrtka Inženjerski biro d.d.

Predsjednik HDE-a Vladimir Veselica smatra da bi stopu rasta BDP-a trebalo povećati na 5 do 6 posto. Hrvatska, kada bi pravilno koristila sve resurse, Sloveniju bi mogla dostići za oko 5 godina, procjenjuje Veselica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙