FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KLINIČKI CENTAR SARAJEVO NE ODUSTAJE OD CAVTATA

SARAJEVO, 11. studenog 2004. (Hina) - Klinički centar Sveučilišta uSarajevu (KCUS) neće odustati od pravne bitke za priznavanjevlasništva nad nekadašnjom dječjom bolnicom "Nemanja Vlatković" uCavtatu i uložit će žalbu na odluku Trgovačkog suda u Dobrovniku kojomje ono ponovo osporeno, piše u četvrtak sarajevsko "Oslobođenje".
SARAJEVO, 11. studenog 2004. (Hina) - Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) neće odustati od pravne bitke za priznavanje vlasništva nad nekadašnjom dječjom bolnicom "Nemanja Vlatković" u Cavtatu i uložit će žalbu na odluku Trgovačkog suda u Dobrovniku kojom je ono ponovo osporeno, piše u četvrtak sarajevsko "Oslobođenje".

Pravni zastupnik KCUS Almir Dervišbegović izjavio je za ovaj list kako je odluka dubrovačkog Trgovačkog suda, kojom je početkom tjedna odbačen zahtjev za povrat dijela zemljišta nekadašnje bolnice u Cavtatu, "nezamisliva".

"To je nezamislivo jer je odlukom vlasti Bosne i Hercegovine iz rujna 1992. godine formiran KCUS koji je postao sljednikom bivšeg Sveučilišno-medicinskog cetra u Sarajevu, ugašenog drugom odlukom BiH", kazao je Dervišbegović.

Trgovački sud u Dubrovniku odbio je tužbu KCUS-a protiv stečajnog upravitelja bivše dječje bolnice u Cavtatu kojom je traženo izlučenje triju čestica zemljišta iz stečajne mase namijenjene prodaji.

Stečajni upravitelj Pero Vićan raspisao je licitaciju ovog zemljišta kako bi se izmirila dugovanja od milijun i 330 tisuća kuna prema bivšim uposlenicima i Hrvatskom zavodu mirovinskog osiguranja.

Kako je u utorak izjavio sudac Trgovačkog suda Srđan Gavranić, zahtjev je odbijen je KCUS nije dokazao da je vlasnik spornih zemljišnih parcela.

Također je traženo poništenje ugovora o prodaju stanova što su pripadali nekadašnjoj bolnici no dubrovački je sud i taj zahtjev odbio.

Stečaj bolnice u Cavtatu pokrenut je prije tri godine, no najatraktivniji dio zemljišta u Cavtatu uz samu obalu još nije ponuđen na prodaju jer se čeka okončanje parničnog postupka.

Država BiH sada čeka rasplet sudskog procesa pred Visokim trgovačkim sudom u Zagrebu u kojemu traži povrat oko devet tisuća četvornih metara zemljišta u Cavtatu.

Kako je pojasnila državna pravobraniteljica BiH Dragica Miletić, KCUS i država BiH zapravo su suvlasnici bivše dječje bolnice pri čemu državi pripada oko devet tisuća četvornih metara a KCUS-u oko dvije tisuće.

BiH imovinu u Cavtatu traži na temelju Aneksa G Sporazuma o sukcesiji, koji obvezuje države nastale na području bivše SFRJ, da jedne drugima vrate svu prijeratnu imovinu.

"Tužbu smo predali u lipnju, no za sada nemamo odgovor kada će postupak biti nastavljen", kazala je Miletić istaknuvši kako odluka dubrovačkog suda ne može utjecati na ishod spora koji se vodi pred sudom u Zagrebu.

Miletićeva je uvjerena kako će BiH dobiti svoju imovinu u Cavtatu, bez obzira hoće li to regulirano i sporazumom o imovinsko-pravnim odnosima s Hrvatskom što je od hrvatskog premijera Ive Sanadera izrijekom tražio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙