FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od 200 katastarskih općina bez zemljišnih knjiga

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Od ukupno 3.329 katastarskih općinau Hrvatskoj, njih 222 ili 6,6 posto, po podacima Državne geodetskeuprave uopće nema zemljišnih knjiga, podatak je koji je najžešćeodjeknuo na današnjem skupu pravnika "Uloga zemljišnih knjiga upravnom prometu nekretninama", u organizaciji Narodnih Novina.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Od ukupno 3.329 katastarskih općina u Hrvatskoj, njih 222 ili 6,6 posto, po podacima Državne geodetske uprave uopće nema zemljišnih knjiga, podatak je koji je najžešće odjeknuo na današnjem skupu pravnika "Uloga zemljišnih knjiga u pravnom prometu nekretninama", u organizaciji Narodnih Novina.

Taj podatak iznio je predsjednik Općinskog suda u Varaždinu Damir Kontrec, dodajući da se najvjerojatnije ne zna čak ni točan broj katastarskih općina u Hrvatskoj.

Ništa bolje nije ni kod stanja zemljišnih knjiga u pravnom prometu posebnim dijelovima nekretnine (stanovi, garaže, poslovni prostori i sl.), kaže Tatjana Josipović (Pravni fakultet u Zagrebu). Po njezinim riječima, u zemljišne knjige nije upisan velik broj neotkupljenih stanova u bivšem društvenom vlasništvu na kojima bivši nositelji stanarskog prava sada imaju zaštićeni najam. Također, kako je naglasila, ni velik broj novoizgrađenih zgrada nije upisan u zemljišne knjige niti su te zgrade etažirane.

Nedopustivo je govoriti o zemljišno - knjižnom stanju, dok u pojedinim dijelovima Hrvatske zemljišne knjige nisu ni osnovane, rekao je zamjenik glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Jadranko Jug, naglasivši da je osnivanje zemljišnih knjiga, tamo gdje ih nema, prvi zadatak u popravljanju stanja u knjiženju nekretnina.

Naglasio je da je pravo vlasništva i promet nekretninama moguće tek nakon upisa u zemljišne knjige, a čestom zabludom označio je mišljenje da se vlasnikom nekretnine postaje na osnovu kupoprodajnog ugovora ili nekom drugom ispravom.

Jug je, kao i drugi izlagatelji, ocijenio da stanje u zemljišnim knjigama često ne odgovara faktičnom stanju, što građanima, ali i gospodarstvenicima te domaćim i stranim investitorima predstavlja često nepremostivu prepreku.

"Da smo imali sređene zemljišne knjige", ustvrdio je Jug, "puno bismo lakše i uspješnije proveli pretvorbu i privatizaciju i denacionalizaciju i znatno olakšali ulaganja u gospodarstvo".

Za problematično stanje u knjiženju nekretnina, po njegovu mišljenju, nisu odgovorne samo gruntovnice, nego i podnositelji zahtjeva, pojedinci i pravne osobe, čiji su zahtjevi često nepotpuni.

Po riječima predsjednika Općinskog suda u Zagrebu Đure Sesse, podnositelji neurednih i nepotpunih zahtjeva dosad su od suda mogli dobiti besplatnu pravnu pomoć u sastavljanju pravilnih zahtjeva, no novosti u zemljišno - knjižnom postupku destimuliraju takvu praksu oduzimanjem prvenstva neurednim zahtjevima.

Uz ovu novost, Sessa je najavio uvođenje ovlaštenih zemljišno - knjižnih referenata koji će biti samostalni u rješavanju predmeta te uvođenje obrazaca kojima se nastoji ubrzati procedura upisa vlasništva nad nekretninama.

Prema nedavno objavljenom izvještaju Svjetske banke, "Poslovanje u 2005. - uklanjanje zapreka rasta" upis nekretnine u zemljišne knjige u Hrvatskoj prosječno traje 956 dana, dok taj prosjek u Sloveniji iznosi 391, u Rumunjskoj 170, u EU 48, a u Bugarskoj svega 19 dana. U tom izvještaju, upis u zemljišne knjige označen je najtvrdokornijom zaprekom pokretanju posla u Hrvatskoj, pa je po tome Hrvatska na samom svjetskom dnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙