FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: NOVA POSTROJBA OPET OKUPLJA CRVENE BERETKE?

BEOGRAD,11. studenoga(Hina) - Formiranje nove antiterorističkepostrojbe MUP-a Srbije, koja bi nastala od postojeće Protuterorističkepostrojbe Žandarmerije i Specijalne antiterorističke postrojbe MUP-a(SAJ) pokušaj je da se, pod izgovorom borbe protiv terorizma,pripadnici rasformiranih "Crvenih beretki" ponovo okupe u jednojformaciji, tvrdi u četvrtak beogradski Radio B92, pozivajući se naizvor blizak MUP-u Srbije.
BEOGRAD,11. studenoga(Hina) - Formiranje nove antiterorističke postrojbe MUP-a Srbije, koja bi nastala od postojeće Protuterorističke postrojbe Žandarmerije i Specijalne antiterorističke postrojbe MUP-a (SAJ) pokušaj je da se, pod izgovorom borbe protiv terorizma, pripadnici rasformiranih "Crvenih beretki" ponovo okupe u jednoj formaciji, tvrdi u četvrtak beogradski Radio B92, pozivajući se na izvor blizak MUP-u Srbije.

Načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, general-major Miroslav Milošević najavio je u srijedu da će nova antiteroristička postrojba, koja će nastati spajanjem postojeće dvije formacije, u svom sastavu imati najbolje pripadnike Žandarmerije i SAJ-a, te da će biti "potpuno nova postrojba, na višoj razini i najorganiziranija u MUP-u".

Ekipa emisije Radija B92 "Insider" došla je do informacije, tvrdi taj Radio, da plan o ponovnom okupljanju pripadnika postrojbe za specijalne operacije postoji već nekoliko mjeseci, a novinar beogradskog tjednika "Vreme" Dejan Anastasijević izjavio je za taj Radio da se trenutno "radi na tome da se pričuvni sastav postrojbe za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki, u kojem ima dosta ljudi s kriminalnom prošlošću, ne samo ponovo okupi, već i da oni dobiju poseban status".

"Nisam siguran u to što Vlada i MUP misle kada restauriraju takav poredak ili dopuštaju da takav poredak bude restauriran, ali se bojim da će se to loše završiti", kazao je Anastasijević, ustvrdivši da se u posljednje vrijeme u Srbiji pojavljuje raspad političke kontrole sigurnosnih struktura, odnosno restauracija poretka u sigurnosnim strukturama iz vremena Slobodana Miloševića.

Postrojba za specijalne operacije rasformirana je nakon atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića u ožujku prošle godine, a dio njenih pripadnika uključen je potom u sastav Žandarmerije MUP-a Srbije. Bivši zapovjednik postrojbe Milorad Ulemek Legija prvooptuženi je za ubojstvo premijera, ali i - zajedno s drugim pripadnicima postrojbe - i za niz drugih teških kaznenih djela, ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića, atentat na sadašnjeg ministra vanjskih poslova Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali i u Budvi 2000. godine, te niz otmica i ubojstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙