FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KAY: NAMETANJE BRANITELJA MILOŠEVIĆU "NEUSPIO EKSPERIMENT"

DEN HAAG/ZAGREB,11. studenoga(Hina) - U Haškom sudu (ICTY) u četvrtakje završena trodnevna rasprava o zahtjevu britanskog odvjetnikaStevena Kaya da ga se razriješi dužnosti branitelja bivšegjugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.
DEN HAAG/ZAGREB,11. studenoga(Hina) - U Haškom sudu (ICTY) u četvrtak je završena trodnevna rasprava o zahtjevu britanskog odvjetnika Stevena Kaya da ga se razriješi dužnosti branitelja bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

"Eksperiment nije uspio, odluke suda dovele su nas u neodrživi položaj", kazao je Kay o dvomjesečnim pokušajima da vodi obranu umjesto Miloševića koji su završili potpunim neuspjehom i blokadom procesa zbog bojkota svjedoka obrane.

Žalbeno vijeće je 1. studenoga Miloševiću vratilo pravo da se brani sam, a branitelje je zadržalo za rezervu u slučaju njegove bolesti.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson najavio je da će raspravno vijeće uskoro donijeti odluku i zahvalio Kayu na spremnosti da dužnost branitelja obnaša dok mu sud ne pronađe zamjenu.

U raspravi je Kay opsežno argumentirao svoje profesionalne i etičke razloge za povlačenje iz predmeta, pozivajući se na kodeks Engleske odvjetničke komore koji, kazao je, "ne dopušta da brani klijenta koji se tome protivi i s kojim je u nepopravljivom sukobu".

Suci raspravnog vijeća Robinson, Iain Bonomy i O-Gon Kwon pobijali su postojanje pravne osnove za povlačenje, kao i profesionalne i etičke razloge na koje se Kay pozvao, no nisu iznijeli glavni razlog svog protivljenja - Kay je u procesu od početka kao "prijatelj suda", a njegovu zamjeniku trebat će mjeseci da se upozna s predmetom, što znači da maratonskom suđenju prijeti novi prekid.

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice osporavao je pravo Kaya i njegove pomoćnice Gillian Higgins da "raskinu ugovor" te predložio da se Miloševiću odredi rok od godinu dana za završetak obrane, uključivo s prekidima zbog njegove bolesti.

Ocjenio je da će branitelj u "stand by" ulozi, kakvu mu je odredilo Žalbeno vijeće, biti beskoristan, te predložio da se braniteljski tim angažira u pozadini, na pripremi svjedoka, da bi se proces ubrzao.

Milošević se tome usprotivio tvrdeći kako Nice "ima pretenzije da vodi i obranu", inzistirajući na predviđenih 150 radnih dana za dokazni postupak obrane u režimu od tri radna dana tjedno.

Nagovijestio je i da će tražiti produljenje roka, budući da je optužba imala na raspolaganju 300 radnih dana.

Suđenje se nastavlja idućeg utorka kada će Milošević ispitivati svog prvog svjedoka obrane otkako mu je Žalbeno vijeće 1. studenoga vratilo to pravo. Kao svjedok je najavljen srpski akademik Mihajlo Marković, ideolog Miloševićeve Socijalističke partije Srbije.

Vijeće je odbilo zahtjev optuženog za prekid suđenja zbog pripreme svjedoka u tjednu od 22. studenoga, te prihvatilo da se ponovo pozove njemačkog novinara Franza-Josefa Hutscha, jednog od pet svjedoka obrane koje ispitao Kay.

Miloševiću se u Haagu sudi od 12. veljače 2002. po 66 točaka optužnice za genocid u BiH, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙