FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: RASPRAVA O NADLEŽNOSTI ZA PITANJE MILOŠEVIĆEVIH BRANITELJA

DEN HAAG/ZAGREB,9. studenoga(Hina) - Suđenje bivšem predsjedniku Srbijei SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno je uutorak, nakon jednomjesečne stanke, raspravom o zahtjevu zarazrješenjem branitelja po službenoj dužnosti, britanskog odvjetnikaStevena Kaya i odvjetnice Gillian Higgins.
DEN HAAG/ZAGREB,9. studenoga(Hina) - Suđenje bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno je u utorak, nakon jednomjesečne stanke, raspravom o zahtjevu za razrješenjem branitelja po službenoj dužnosti, britanskog odvjetnika Stevena Kaya i odvjetnice Gillian Higgins.

Ključni haški proces koji pati od predugog trajanja, čestih prekida i otezanja, posebno od odlaska bivšeg predsjednika sudskog vijeća Richarda Maya u veljači ove godine, danas je nastavljen raspravom o tome tko je nadležan za zahtjev branitelja - vijeće ili Tajništvo.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson, s Jamajke, otvorio je pitanje nadležnosti budući da je Tajništvo formalno postavilo branitelje optuženom 2. rujna.

Kay je objasnio kako je zahtjev prvo uputio Tajništvu, koje je odlučivanje potom prepustilo vijeću, rekavši kako ne želi da se ta dva tijela ICTY-a igraju "jo-joa" s njim.

"Nametanje branitelja je važno pitanje koje se tiče pravičnosti postupka. O tome treba odlučiti vijeće", upozorio je Kay.

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice ocjenio je kako se radi o isključivoj nadležnosti vijeća, čak i da postoji odluka Tajništva, i prigovorio Kayu da je zahtjev podnio u "neprikladnom trenutku".

Branitelji su zahtjev podnijeli 27. listopada nakon što su sva njihova nastojanja da organiziraju vođenje Miloševićeve obrane, onemogućena bojkotom svjedoka i odbijanjem suradnje optuženog.

Naveli su da im odvjetnički kodeks priječi zastupanje klijenta protiv njegove volje i odbili ulogu "stand by" branitelja.

Žalbeno vijeće ICTY-a je u međuvremenu, 1. studenoga, vratilo Miloševiću pravo da se brani sam, a branitelje zadržalo upravo u rezervnoj, "stand by", ulozi.

Na zahtjev Robinsona da se usključi u raspravu, Milošević je rekao "kako je vijeće svojom odlukom Kaya stavilo u nelegalan položaj, pa samo treba rješavati situaciju koju je stvorilo".

Vijeće je na kraju utvrdilo svoju nadležnost nakon čega su strane u postupku mogle iznositi argumente o zahtjevu.

Steven Kay je opisao teškoće kojima je bio izložen u 12 tjedana vođenje obrane tijekom kojih je u sudnicu doveo samo pet svjedoka.

Kao glavnog krivca za takvu siutaciju, koja je izazvala blokadu procesa, označio je sudsko vijeće i njegovu odluku da svjedoke prvi ispituje on a ne Milošević.

"Bili smo šokirani vašom odlukom da mi trebamo prvi ispitivati a ne on. To je bio uzrok svih problema. Željeli smo da optuženi sam izvodi svoje dokaze. Smatrali smo da proces tako može funkcionirati", kazao je Kay.

Članovi raspravnog vijeća odbacili su tu i druge Kayove kritike, kao i usporedbe s drugim haškim slučajevima u kojima su postavljeni branitelji, poput "predmeta Šešelj i Blagojević".

Kayovu ocjenu da vijeće nije bilo nadležno za nametanje branitelja optuženom, sudac Ian Bonomy nazvao je "glupošću".

Rasprava se nastavlja i sutra, iako je rasporedom rada predviđeno da Milošević u srijedu i četvrtak ispituje prve svjedoke.

Bivšem srbijanskom moćniku u Haagu se sudi od 12. veljače 2002., po 66 točaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu tijekom 90-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙