FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brijuni: otvoren hrvatsko-francuski gospodrski forum

BRIJUNI, 5. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićdanas je na Brijunima svečano otvorio trodnevni hrvatsko-francuskigospodarski forum koji je okupio 120 gospodarstvenika i predstavnikavelikih korporacija iz Francuske i Hrvatske.
BRIJUNI, 5. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je na Brijunima svečano otvorio trodnevni hrvatsko-francuski gospodarski forum koji je okupio 120 gospodarstvenika i predstavnika velikih korporacija iz Francuske i Hrvatske.

Obraćajući se sudionicima skupa Mesić je istaknuo nedovoljnu izvoznu orijentiranost Hrvatske založivši se za intenzivniju ekonomsku suradnju s Francuskom uz, kako je rekao, smanjenje hrvatskog deficita. Predsjednik također ističe potrebu većeg izvoza Hrvatske ne samo u Francusku, već i u ostale članice EU.

Po njegovim riječima Francuska je, primjerice 2003. godine 40 posto svoje auto-industrije izvezla u Hrvatsku, što vrijedi 360 milijuna dolara, dok je Hrvatska u Francusku izvezla svega 18 posto automobilskih komponenti ostvarivši pritom 30 milijuna dolara.

"Intenzivniju gospodarsku suradnju možemo ostvariti kroz turizam što pokazuju i ovogodišnji podaci o 370 tisuća francuskih turista koliko ih je ljetovalo na hrvatskom Jadranu", kazao je predsjednik Mesić dodavši kako će Hrvatska poduprijeti francuske investicije i ulaganja u turizam.

U vezi slobodnih zona, predsjednik drži da one mogu biti primamljive i francuskim ulagačima kojima treba zajedno sa svim ostalim stranim investitorima omogućiti još bolje uvjete poslovanja. U tom kontekstu predsjednik Mesić je kazao kako valja ukloniti administrativne prepreke za još veća ulaganjia u mala i srednja poduzeća.

Savjetnica za ekonomske odnose u Veleposlanstvu Francuske u Hrvatskoj Veronique Pasquier, uz ostalo je naglasila kako je upravo rast ekonomske suradnje u središtu pozornosti svih sudionika skupa. Navela je djelatnosti gdje je već uspostavljena gospodarska suradnja između dviju država, poput poljoprivredne, prehrambene, teške i automobilske industrije te izgradnje cesta i buduće izgradnje golf igrališta u Istarskoj županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙