FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: SUĐENJE MILOŠEVIĆU PREKINUTO DO 9. STUDENOGA

DEN HAAG/ZAGREB,22. listopada(Hina) - Haški sud (ICTY) u petak jeobjavio da se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku SlobodanuMiloševiću ponovo prekida, ovaj put do 9. studenoga, jer obrana zaidući tjedan nije uspjela osigurati nijednog svjedoka.
DEN HAAG/ZAGREB,22. listopada(Hina) - Haški sud (ICTY) u petak je objavio da se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću ponovo prekida, ovaj put do 9. studenoga, jer obrana za idući tjedan nije uspjela osigurati nijednog svjedoka.

Miloševićev branitelj po službenoj dužnosti Steven Kay izvijestio je raspravno vijeće da "nema raspoloživih svjedoka koji bi dali iskaz u tjednu od 26. do 28. listopada", navodi se u kratkom priopćenju ICTY-a, te dodaje kako je vijeće već ranije "zakazalo stanku u radu prvog tjedna u studenome".

ICTY je početkom rujna nametnuo Kaya za branitelja Miloševiću, kako bi se izbjeglo daljnje otezanje procesa zbog njegove bolesti, no odluka je imala suprotan učinak dovodeći do bojkota svjedoka obrane koji je rezultirao blokadom suđenja.

Na jučerašnoj raspravi o žalbi na imenovanje branitelja, Kay je od Žalbenog vijeća ICTY-a zatražio da ga razriješi dužnosti i vrati Miloševiću pravo da se brani sam, koje mu jamči Statut ICTY-a.

Steven Kay je izvijestio raspravno vijeće da 80 posto svjedoka s kojima je kontaktirao odbija doći u sudnicu ICTY-a, sve dok Miloševiću ne bude dopušteno da ih sam ispituje.

Bojkot svjedoka obrane nije slučajan već je rezultat organizirane kampanje, rekao je Kay, navodeći da Milošević u njoj ne sudjeluje.

Sam Milošević u četvrtak je na raspravi o žalbi rekao kako je "jedino rješenje da mu se vrati pravo da se brani sam te da će se nakon toga suđenje odvijati normalnom dinamikom".

Bivši srbijanski moćnik, za kojeg optužnica navodi da je povlačio sve konce tijekom krvavih ratova na Balkanu 90-ih, međunarodnoj zajednici je pokazao da ni u pritvoru UN-a nije posve lišen umijeća da preko mreže suradnika upravlja događajima.

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice u jučerašnjoj je raspravi pozvao suce da pokažu samopouzdanje i zadrže kontrolu nad procesom a ne prepuštaju je u ruke optuženom. On se založio za zadržavanje branitelja po službenoj dužnosti, ističući kako Tužiteljstvo od početka procesa 2002. traži da profesionalni odvjetnici preuzmu vođenje Miloševićeve obrane.

Predsjedavajući Žalbenog vijeća, sudac Theodor Meron, u četvrtak je najavio mogućnost da će vijeće od strana u postupku zatražiti da u pisanim podnescima dodatno obrazlože svoja stajališta.

Žalbeno vijeće nalazi se pred vrlo složenom odlukom, od koje zavisi mogućnost da se nastavi i u dogledno vrijeme završi najsloženiji i najdulji haški proces, kojeg je Kay nazvao najvažnijim kaznenim procesom u međunarodnom pravu.

U Haškom sudu se odluka očekivala prija nastavka zakazanog za 26. listopada, pa je s obzirom na složenost i važnost odluke razumljiva odgoda nastavka procesa do 9. studenoga.

Miloševiću se od 12. veljače 2002. u Haagu sudi po 66 točaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu. On se do početka procesa branio sam, tvrdeći da ne priznaje ni sud ni optužnicu. Zbog njegovog visokog tlaka, srčanih tegoba i iscrpljenosti suđenje je prekidano 15-ak puta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙