FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD SMANJIO TRGOVAČKI DEFICIT ZAHVALJUJUĆI SLABOM DOLARU

WASHINGTON,10. studenoga(Hina) - Sjedinene Države su snažno smanjilevanjskotrgovački deficit u rujnu uz pomoć sve slabijeg dolara,objavilo je u srijedu američko ministarstvo trgovine.
WASHINGTON,10. studenoga(Hina) - Sjedinene Države su snažno smanjile vanjskotrgovački deficit u rujnu uz pomoć sve slabijeg dolara, objavilo je u srijedu američko ministarstvo trgovine.

Deficit je smanjen za 3,7 posto, na 51,6 milijardi dolara u rujnu s 53,5 milijardi dolara u kolovozu.

Izvoz je u rujnu povećan za 0,8 posto na rekordnih 97,5 milijardi dolara, dok je uvoz lagano opao na 149 milijardi dolara, uvelike zahvaljujući opadanju vrijednosti dolara.

Dolar je nakon objavljivanja izvješća dalje izgubio na vrijednosti u odnosu na važnije svjetske valute, a u odnosu na euro opao je na rekordno niskih 1,30 dolara za euro. Američki analitičari očekuju daljni pad dolara.

Ipak, američki vanjskotrgovački deficit već četvrti mjesec za redom je iznad 50 milijardi dolara i na putu je da ove godine prijeđe ukupno 500 milijardi.

Deficit u rujnu odražava rekordne prosječne cijene nafte od 37,62 dolara za barel, što je više od 40 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, priopćilo je ministarstvo trgovine.

Politički osjetljiv manjak u trgovini s Kinom dostigao je rekordnih 15,5 milijardi dolara. Administracija predsjednika Busha vrši pritisak na Kinu da prestane vezivati vrijednost svoje valute juana za američki dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙