FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon američkih izbora svijet će se suočiti s američkim proračunskim deficitom

WASHINGTON, 28. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Sljedeći američkipredsjednik naslijedit će rekordni deficit u državnom proračunu imožda neće imati drugog izbora nego zatražiti potporu vodećihgospodarskih sila u svijetu kako bi izbjegao destabilizirajuću krizu.
WASHINGTON, 28. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Sljedeći američki predsjednik naslijedit će rekordni deficit u državnom proračunu i možda neće imati drugog izbora nego zatražiti potporu vodećih gospodarskih sila u svijetu kako bi izbjegao destabilizirajuću krizu.

Neki promatrači tvrde da je kandidat Demokratske stranke John Kerry možda u boljoj poziciji da nagovori druge zemlje na taj potez, a većina se slaže da aktualni pokušaji postizanja konsenzusa ne donose željeni rezultat.

SAD bilježi dosad neviđeni proračunski manjak, koji će ove godine dosegnuti 5,4 posto BDP-a, odnosno 640 milijardi dolara, a ekonomisti upozoravanju da se takav trend ne može produljiti u beskonačnost.

Pobjednik na predsjedničkim izborima koji će u SAD-u biti održani sljedećeg tjedna može odrediti mjere štednje ili se jednostavno nadati da će vlade drugih zemalja, štediše i ulagači i dalje financirati SAD sve većom kupovinom njezinih obveznica, dionica i imovine, tumače ekonomisti. Nijedna od tih opcija ne odgovara pretjerano svjetskom gospodarstvu.

Štedljivija domaćinstva u SAD-u mogla bi naškoditi mnogim velikim nacionalnim gospodarstvima, koja su doživljavala procvat upravo zahvaljujući naizgled nezasitnoj potražnji u SAD-u za uvozom. On je samo u kolovozu ove godine dosegnuo rekordnu vrijednost od 150 milijardi dolara.

Istodobno se ocjenjuje da je štednja u svijetu već sada uvelike koncentrirana. SAD treba dvije milijarde dolara inozemnog novca dnevno kako bi nadoknađivao golemu rupu u bilanci plaćanja. Američki proračunski deficit sam po sebi, po navodima MMF-a, apsorbira šest posto ušteđevina u svijetu.

Čini se da je trenutno jedini kratkoročni sigurnosni ventil klizanje vrijednosti dolara koje bi pojeftinilo izvoz američkih proizvoda, a poskupilo uvoz. Taj bi trend mogao imati negativne posljedice po svjetsko gospodarstvo ako se dopusti da izmakne kontroli, upozoravaju ekonomisti. Naime, u tom bi se slučaju pojavio rizik potkopavanja nacionalnih gospodarstava koja se oslanjaju na izvoz, kao što je slučaj s Japanom, Kinom i Njemačkom, a možda bi ubrzao i tempo rasta kamata u SAD-u.

Kada bi svjetski čelnici imali pravo glasa, vjerojatno bi poduprli onog američkog predsjedničkog kandidata za kojeg postoje najveći izgledi da će osigurati međunarodni dogovor o minimalizaciji poremećaja koje bi mogle izazvati promjene u međunarodnom financijskom sustavu, napominju stručnjaci.

Peter Kenen, viši suradnik Vijeća za međunarodne odnose, koji pruža intelektualne usluge, kazao je da je jedino rješenje možda "velika pogodba" u okviru koje bi SAD pooštrio svoju proračunsku disciplinu u zamjenu za pristanak Azije na nižu vrijednost dolara prema azijskim valutama i obećanje Europljana da će poticati potražnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙