FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJNIŽI TEČAJ DOLARA PREMA EURU OD OŽUJKA

LONDON, 16. listopada 2004. (Hina) - Loši gospodarski pokazateljispustili su protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima tečajameričkog dolara na najnižu razinu prema euru u zadnjih osam mjeseci,a gubitke je pretrpio i prema svim ostalim najznačajnijim valutama.
LONDON, 16. listopada 2004. (Hina) - Loši gospodarski pokazatelji spustili su protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima tečaj američkog dolara na najnižu razinu prema euru u zadnjih osam mjeseci, a gubitke je pretrpio i prema svim ostalim najznačajnijim valutama.

Tečaj dolara potonuo je 0,5 posto prema euru, na 1,247 dolara, a tijekom trgovanja u petak spustio se i do 1,25 dolara za euro. Oslabio je i 0,9 posto prema britanskoj funti, koja stoji 1,8 dolara, te 1,4 posto u odnosu na švicarski franak, tako da stoji 1,2334 franka. Prema jenu oslabio je 0,13 posto, na 109,3 jena.

Upitan rast kamatnih stopa

Nezaustavljiv rast cijena nafte i vijesti o porastu američkog trgovinskog manjka ojačali su protekloga tjedna zabrinutosti ulagača oko situacije u kojem se nalazi najveće svjetsko gospodarstvo te oko brzine daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa.

Američki proračunski deficit popeo se na rekordnih 413 milijardi dolara u 2004. Mada je to najveći deficit u američkoj povijesti, on je znatno manji od ranijih predviđanja Bijele kuće koja je početkom godine očekivala minus od 521 milijardu dolara. Stručnjaci smatraju da je važno to što proračunski deficit iznosi oko 3,6 posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a i da ga zemlja može podnijeti.

Objavljen je i vanjskotrgovinski deficit za kolovoz od 54 milijarde dolara, drugi po veličini u američkoj povijesti. Ministarstvo trgovine je priopćilo da je deficit u kolovozu porastao za 3,5 milijarde dolara u odnosu na srpanj, ali da je nešto manji od rekordnog deficita od 55 milijardi dolara zabilježenog u lipnju. Rast vanjskotrgovinskog manjka ministarstvo je dijelom pripisalo visokim cijenama nafte. "Raste pesimizam oko američkog gospodarstva, te postoji opasnost da euro u slučaju loših američkih pokazatelja premaši gornju granicu raspona u kojem se već mjesecima kreće", kazao je Lee Ferridge, strateg Rabobanke.

Neki ulagači smatraju da će tako loše vijesti potaknuti američku središnju banku da odustane od podizanja kamatnih stopa tempom kojim se predviđalo. Većina ih smatra da je vjerojatno još samo jedno njihovo podizanje za četvrtinu postotnog boda do kraja godine, na 2,0 posto.

Dealeri su sve nervozniji i oko ishoda američkih predsjedničkih izbora, zakazanih za 2. studenoga, što također pritišće američku valutu. Kako ističu, izjednačena utrka između predsjednika Georga Busha i demokratskog senatora Johna Kerryja stvara neizvjesnosti.

Visoke cijene nafte pogađaju i japansku valutu, obzirom na ovisnost Japana o uvoznoj nafti. Jen je tako prošloga tjedna oslabio 0,25 posto prema euru, na 136,2 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙