FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvastkoj lani prikupljeno 52.340 tona životinjskog otpada

ŠIBENIK, 10. studenog 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je lani prikupljeno52.340 tona životinjskog otpada u mesnoj industriji, koji zbognedostatnih kapaciteta prerade ne može biti zbrinut na primjerennačin, kazao je danas u Šibeniku viši državni veterinarski inspektorza meso i proizvode od mesa Đuro Majurdžić.
ŠIBENIK, 10. studenog 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je lani prikupljeno 52.340 tona životinjskog otpada u mesnoj industriji, koji zbog nedostatnih kapaciteta prerade ne može biti zbrinut na primjeren način, kazao je danas u Šibeniku viši državni veterinarski inspektor za meso i proizvode od mesa Đuro Majurdžić.

Od 1971. godine, kada je gradnjom tvornice za termičku obradu životinjskog otpada u Sesvetskom Kraljevcu počelo njegovo zbrinjavanje na prihvatljiv način, izgrađeno je još samo pet takvih manjih tvornica, kafilerija zatvorenog tipa, isključivo u sastavu i za potrebe određenih pogona mesne industrije.

Istodobno u Hrvatskoj danas ima više od 300 klaonica za papkare i perad, koje se uvelike razlikuju po kapacitetima i načinu rada. Dio životinjskog otpada redovito se odvozi i prerađuje, dok ostatak završava uglavnom na nedozvoljenim mjestima. Postojeći kapaciteti više ni izdaleka ne zadovoljavaju potrebe zbrinjavanja životinjskog otpada koji, sukladno Zakonu o veterinarstvu, u cijelosti mora ići na toplinsku preradu, ustvrdio je Majurdžić.

Državni veterinarski inspektor sudjelovao je danas u radu skupa, što ga je Županijska gospodarska komora organizirala za gradonačelnike i načelnike općina , prerađivače mesa, predstavnike hotelskih kuća, te veterinare i veterinarske inspektore.

Predstavnik švicarske firme "Drumhill" Bernard Klasinc prezentirao je projekt izgradnje pogona za toplinsku obradu životinjskog otpada po, kako je rekao, najvišim europskim i ekološkim standardima.

Na području Šibensko-kninske županije, rečeno je, prikupljeno je u prošloj godini 15 tona životinjskog otpada, dok je u susjednoj Zadarskoj prikupljeno više od 47 tona.

Danas predložen projekt zbrinjavanja životinjskog otpada, rečeno je, podržali su Hrvatska gospodarska komora, ministarstva poljoprivrede i zaštite okoliša, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek i ekološke udruge.

Izgradnja tvornice, vrijedne oko 10 milijuna eura značila bi, naglasili su predlagači projekta, otvaranje do 50 novih radnih mjesta i rješavanje problema zbrinjavanja životinjskog otpada za cijelu regiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙