FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IT potrošnja lani u Adriatic regiji 1,6 milijardi dolara

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Ukupna lanjska vrijednost potrošnjitvrtki na informacijsko-telekomunikacijsku tehnologiju (IT) u Adriaticregiji iznosila je više od 1,6 milijardi američkih dolara, od čega čak575 milijuna dolara otpada na Hrvatsku, podaci su koje je analitičkakuća IDC Adriatics iznijela na danas održanoj međunarodnojkonferenciji "Tržišni i tehnološki trendovi u zemljama Adriaticregije". Ł
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Ukupna lanjska vrijednost potrošnji tvrtki na informacijsko-telekomunikacijsku tehnologiju (IT) u Adriatic regiji iznosila je više od 1,6 milijardi američkih dolara, od čega čak 575 milijuna dolara otpada na Hrvatsku, podaci su koje je analitička kuća IDC Adriatics iznijela na danas održanoj međunarodnoj konferenciji "Tržišni i tehnološki trendovi u zemljama Adriatic regije". Ł

Cilj konferencije je sagledati trendove kretanja IT tržišta u regiji, te dati doprinos IT industrije gospodarstvima regije, posebice u domeni zapošljavanja.

Direktor IDC Adriaticsa Boris Žitnik kazao je da od lanjske IT potrošnja u Adriatic regiji čak 66 posto otpada na Hrvatsku i Sloveniju, a oko 20 posto na Srbiju i Crnu Goru.

Lanjska IT potrošnja u Hrvatskoj iznosila je 575 milijuna dolara, u Sloveniji 502 milijuna dolara, u Srbiji i Crnoj Gori 337 milijuna, u Bosni i Hercegovini 92 milijuna, u Makedoniji 63 milijuna, a u Albaniji 47 milijuna dolara, iznio je Žitnik. Inače u Hrvatskoj je, prema njihovim podacima, lani isporučeno oko 158 tisuća računala, dok je u regiji prodano oko 500 tisuća računala.

Gledano po glavi stanovnika u Hrvatskoj se na IT potroši 128 američkih dolara, u Sloveniji 250 dolara, Srbiji i Crnoj Gori 32 dolara, Makedoniji 31 dolar, Bosni i Hercegovini 24 dolara a u Albaniji 15 dolara, ističe Žitnik. Prosjek regije, koju čini ukupno 26,14 milijuna ljudi, je 62 dolara po glavi stanovnika.

U Hrvatskoj IT branša uopće nije definirana kao industrija i ne zna se koliko ima zaposlenih. Drugo važno obilježje je da je javni sektor najveći kupac IT proizvoda i usluga, a u Hrvatskoj to iznosi između 30 do 40 posto od svih sklopljenih poslova u IT branši, kazao je Žitnik.

U IDC Adriaticsu procjenjuju da će prosječna godišnja stopa rasta IT tržišta u regiji u razdoblju od 2003. do 2008. biti manja i iznosit će 9,7 posto, dok će za Hrvatsku ona biti 8,4 posto, čemu je uzrok smanjenje sredstava u državnom proračunu za informatizaciju.

Zamjenica državnog tajnika Središnjeg ureda za e-Hrvatsku Diana Šimić je kazala da je središte aktivnosti ureda u ovoj godini širokopojasna uslužna Internet mreža i povećanje njenog korištenja i broja korisnika.

Naime, Šimić je naglasila da je broj korisnika Interneta u Hrvatskoj nezadovoljavajući i čini tek polovicu europskog prosjeka, dok je broj korisnika širokopojasnog Interneta u Hrvatskoj lani bio svega 4.400.

Ured očekuje od T-coma da nastavi sa spuštanjem cijena širokopojasnog Interneta, jer drži da je ona previsoka, a očekuje veći broj korisnika kad se ukine monopol 2005. Najavila je da će ured do kraja ove godine izraditi Strategiju primjene širokopojasnog Interneta.

Od ostalih projekata, napomenula je da je izrađena prva radna verzija Nacionalnog programa za informatičku sigurnost, dok je prije dva tjedna Vlada odlučila o osnivanju Agencije "One stop shop" koje će biti jedinstveno mjesto za preuzimanje svih zahtjeva građana prema javnoj upravi, a zasnivat će se na računalnoj mreži tijela državne uprave. U ton smislu najavila je da bi građani do kraja ove godine mogli podići elektronskim putem matične listove i druge isprave u mjestu stanovanja. Također bi krajem ovog mjeseca Vladi na odlučivanje trebao biti upućen prijedlog za osnivanje Agencije za potporu informacijskim sustavima.

Jedan od problema na koji je ukazala Šimić je i to što Hrvatska nema usvojene norme za pružanje informatičkih usluga, ali očekuje da bi se to trebalo riješiti u slijedećih pola godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙