FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEHNOLOŠKE DIONICE PREDVODE RASTOM EUROPSKIH INDEKSA

LONDON/FRANKFURT, 13. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Jačanje dionicau sektoru čipova, potaknuto solidnim poslovnim rezultatima američkogIntela i nizozemskog ASML-a, rezultiralo je današnjim rastom europskihburzovnih indeksa.
LONDON/FRANKFURT, 13. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Jačanje dionica u sektoru čipova, potaknuto solidnim poslovnim rezultatima američkog Intela i nizozemskog ASML-a, rezultiralo je današnjim rastom europskih burzovnih indeksa.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,32 posto, dosegnuvši 4.662 boda. Frankfurtski DAX indeks poskočio je 0,9 posto, na 3.992 boda.

Fond menadžer u Aberdeen Asset Manegementu Robert Stellar izjavio je da su solidni poslovni rezultati ASML-a, kako se i očekivalo, zajedno s onima Intela i Yahoo-a, potaknuli optimizam ulagača glede vrijednosti dionica u teškoćama pritisnutom tehnološkom sektoru.

"Pogledate li tehnološke dionice u odnosu na šire tržište, one su blizu najnižih razina u godinu dana i toliko su dramatično podbacivale da je vrijeme za uzlet, a četvrto tromjesečje obično biva dobro razdoblje za tehnološke dionice", kazao je Stellar.

Po dobitcima u tehnološkom sektoru izdvajaju se dionice ASML-a, koje su ojačale 1,6 posto. Njegovi rivali Infineon i STMicroelectronics također su zabilježili rast cijena dionica, od po 1,3 posto.

Cijene dionica rasle su i u automobilskom sektoru, predvođene njemačkim Volkswagenom, čije su dionice ojačale 1,6 posto nakon što je objavljeno da će Europska komisija tužiti Njemačku u pokušaju poništavanja zakona kojim se otežava neprijateljsko preuzimanje tog najvećeg europskog proizvođača automobila.

Ulagači i dalje budno prate kretanja na svjetskom tržištu nafte koje bilježi nove rekordne razine cijena, strahujući da će njezini učinci naštetiti globalnom gospodarskom rastu i dobitima kompanija.

"Ako ne dođe do oštrog zaokreta u cijenama nafte teško da ćemo izaći iz raspona u kojem se kreću burzovni indeksi, ali iskreno rečeno naznake velikog pada cijena u ostatku ove godine nisu pozitivne", kazao je ekonomist Commerzbanka, Peter Dixon.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je oslabio 0,05 posto, na 11.195 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙