FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSIGURAVATELJI, H&M, NAFTA PRITIŠĆU EUROPSKE BURZOVNE INDEKSE

LONDON/FRANKFURT, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Dioniceeuropskih osiguravatelja, pogođene viješću o pokretanju američke tužbezbog navodne prijevare u osiguravateljskoj industriji, terazočaravajući rezultati poslovanja švedskog maloprodajnog lancaHennes& Mauritz najveći su razlozi današnjeg pada europskih burzovnihindeksa.
LONDON/FRANKFURT, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Dionice europskih osiguravatelja, pogođene viješću o pokretanju američke tužbe zbog navodne prijevare u osiguravateljskoj industriji, te razočaravajući rezultati poslovanja švedskog maloprodajnog lanca Hennes& Mauritz najveći su razlozi današnjeg pada europskih burzovnih indeksa.

Do podneva je londonski Ftse indeks pao za 0,32 posto, na 4.614 bodova. Frankfurtski DAX indeks potonuo je oko 0,9 posto, na 3.904 boda.

Osiguravateljski sektor zabilježio je pad cijena dionica na najniže razine u zadnja dva tjedna nakon što je njujorški državni odvjetnik Eliot Spitzer podigao tužbu protiv Marsh&McLennana, najvećeg svjetskog osiguravateljskog brokera, zbog navodnog upućivanja klijenata određenim osiguravateljima u zamjenu za unosne novčane isplate.

Tužba, koja kaže da se manipulacije javljaju od kraja 1990-ih, obuhvatila je niz američkih osiguravatelja poput Munich Re-a. Trgovci kažu da postoji zabrinutost među ulagačima da su umiješani ostali veliki europski osiguravatelji. Dionice Munich Re-a potonule su pet posto, a njegovih rivala Zuerich Financiala i Swiss Re-a za po četiri posto.

"Tržišni sudionici misle da bi ovo mogao biti tek početak velikog financijskog skandala u kojem bi mogli biti umiješani drugi osiguravateljski brokeri, uz Marsha&McLennana, te drugi osiguravatelji, a takve sumnje mogle bi imati trajni negativni utjecaj na čitav sektor", kazao je jedan trgovac.

Loše vijesti stigle su danas iz švedskog maloprodajnog lanca Hennes & Mauritza, koji je izvijestio o manjem od očekivanja porastu prodaje u rujnu, u visini 10 posto, što je srušilo cijene njegovih dionica za 3,6 posto.

Cijene nafte, koje se kreću blizu 55 dolara za barel na američkom tržištu, kvare raspoloženje ulagača zbog zabrinutosti da bi rastuće cijene energenata mogle pogoditi osobnu potrošnju i zarade kompanija.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je oslabio 0,46 posto, na 10.982 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙