FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PHILIPS PREDVODIO GUBICIMA NA EUROPSKIM TRŽIŠTIMA DIONICA

LONDON, FRANKFURT, 12. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Europskedionice danas su gubile na vrijednosti ponajviše pod utjecajem oštrogpada povjerenja ulagača u najvećem europskom gospodarstvu te slabijihtromjesečnih poslovnih rezultata Philipsa.
LONDON, FRANKFURT, 12. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionice danas su gubile na vrijednosti ponajviše pod utjecajem oštrog pada povjerenja ulagača u najvećem europskom gospodarstvu te slabijih tromjesečnih poslovnih rezultata Philipsa.

Do podneva je tako DAX indeks frankfurtske burze potonuo oko 1,3 posto, ispod granice od 4.000 bodova, i trenutno iznosi 3.966 bodova. Londonski Ftse bio je na nešto manjem gubitku, od nekih 0,7 posto, spustivši se na 4.654 boda.

Od značajnijih gospodarskih vijesti izdvaja se podatak njemačkog instituta za ekonomska istraživanja ZEW o padu povjerenja ulagača u najvećem europskom gospodarstvu u listopadu na najnižu razinu od prošlogodišnjeg lipnja, uslijed strahovanja od usporavanja globalnog rasta i zabrinutosti glede rastućih cijena nafte.

"Uvijek postoji rizik da će ZEW indeks podbaciti obzirom na visoke cijene nafte, neizvjesne izglede za globalno gospodarstvo i slabost njemačkog tržišta rada", kazao je Ken Wattret, glavni ekonomist u banci BNP Paribas. "Ne iznenađuje me tako oštar pad povjerenja, no sada se javlja pitanje hoće li rast usporiti u drugom polugodištu".

Visoke cijene nafte na svjetskom tržištu, koje su danas na tržištu u New Yorku zabilježile nove rekordne razine iznad 54 dolara za barel, također su srezale apetite ulagača za kupnju dionica.

Među današnjim najvećim gubitnicima ističe se Philips Electronics, po objavi da su njegovi poslovni rezultati u trećem tromjesečju pritisnuti usporavanjem potrošnje kupaca te da će visoke zalihe nastaviti pogađati njegovo poslovanje u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju. Dionice su mu stoga oslabile tri posto.

Europsko udruženje proizvođača automobila ACEA u srijedu će objaviti svoje podatke o prodaji automobila u trećem tromjesečju, za koje Deutsche Bank predviđa da će pokazati ukupan pad u visini od dva posto, pri čemu će za neke od njih on biti i puno oštriji. Uslijed pada prodaje, rastućih cijena goriva i sirovina veće gubitke na cijeni dionica zabilježio je automobilski sektor, pri čemu su dionice Peugeota oslabile 3,7 posto, a Volkswagena za 1,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei izgubio je danas oko 1,3 posto svoje vrijednosti, spustivši se na 11.201 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙