FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUĐENJE MILOŠEVIĆU PONOVO PREKINUTO ZBOG BOJKOTA SVJEDOKA

DEN HAAG/ZAGREB,13. listopada 2004.(Hina) - Bojkot svjedoka obrane idalje ugrožava odvijanje suđenja bivšem predsjedniku SRJ SlobodanuMiloševiću pred Haškim sudom (ICTY), pa je ono u srijedu ponovnoprekinuto do 18. listopada jer je postavljeni branitelj Steven Kay zaovaj tjedan osigurao samo jednog svjedoka.
DEN HAAG/ZAGREB,13. listopada 2004.(Hina) - Bojkot svjedoka obrane i dalje ugrožava odvijanje suđenja bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), pa je ono u srijedu ponovno prekinuto do 18. listopada jer je postavljeni branitelj Steven Kay za ovaj tjedan osigurao samo jednog svjedoka.

Nakon što je njemački novinar Franz-Josef Hutsch dovršio iskaz, Kay je kazao da ne može izvesti idućeg svjedoka pa je sjednica predviđena za četvrtak otkazana, a danas je razmatran problem bojkota svjedoka koji odbijaju doći u Haag prosvjedujući zbog nametanja branitelja Miloševiću.

Kay je kazao kako je tijekom prekida procesa od 15. rujna do 12. listopada stupio u kontakt sa 150 svjedoka od 1630 koliko ih je najavio Milošević, no da "veliki broj njih odbija svjedočiti zbog postavljanja branitelja optuženom a dio ih je to spreman razmotriti nakon odluke Žalbenog vijeća".

Rasprava o žalbi na odluku o postavljanju branitelja Miloševiću zakazana je pred Žalbenim vijećem za 21. listopada.

"Broj onih koji su spremni svjedočiti ne zadovoljava potrebe izvođenja dokaza obrane. Mi smo kao branitelji dužni poduzeti mjere da to osiguramo", kazao je Kay.

Dodao je kako je od Tajništva suda zatražio da diplomatskim kanalima kod država osigura dolazak oko 20 odabranih svjedoka - međunarodnih dužnosnika, svjedoka "insidera" i onih koji bi svjedočili o općim činjenicima.

Ako se tim načinom ne osigura njihov dolazak, najavio da će od sudskog vijeća tražiti izdavanje obvezujućih naloga (sub poena). Požalio se da postoji "organizirana kampanja" kojom se svjedoci pozivaju na bojkot, ali za nju nije optužio Miloševića ili njegove suradnike, dodajući kako "provjereno zna" da dosadašnja četiri svjedoka Milošević nije odgovarao od davanja iskaza.

Dio te kampanje usmjeren je i osobno protiv njega i suradnika, kazao je Kay, te odbacio kao apsurdne tvrdnje da on plaća svjedoke.

Milošević je ponovno oštro prosvjedovao zbog toga što mu je oduzeto pravo da se brani sam, koje je koristio u dvije i pol godine suđenja, i prigovorio Kayu da svjedoka Hutscha nije pitao ništa o nizu činjenica koje je on želio tijekom njegova iskaza izvesti.

Najavio je da će tog svjedoka ponovno pozvati ako mu Žalbeno vijeće vrati pravo da se sam zastupa.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson oduzeo mu je riječ i uputio ga da iskoristi mogućnost da dodatno ispituje svjedoke što Milošević odbija, kao i svaki drugi oblik suradnje s Kayom.

Miloševiću se sudi po 66 točaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

Zbog njegovog visokog tlaka i srčanih tegoba proces je prekidan u 15-ak navrata a odvija se u režimu od tri dana tjedno. Početkom rujna na preporuku liječnika postavljeni su mu branitelji po službenoj dužnosti, vrsni britanski odvjetnik Steven Kay i njegova pomoćnica Gillian Higgins, dotada "prijatelji suda" u procesu.

Odluka je trebala spriječiti daljnje otezanje maratonskog procesa koji je okosnica rada ICTY-a, no donijela je suprotan učinak i izazvala bojkot svjedoka koji je ugrozio njegovo daljnje odvijanje. Žalbeno vijeće morat će naći izlaz iz te pat pozicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙