FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija protiv transbalkanskog naftovoda

SOFIJA, 3. studenog 2004. (Hina) - Moskva razmatra izgradnju naftovodakoji bi prolazio kroz Tursku i zamijenio transbalkanski naftovod apovezivao bi Crno more s mediteranskom lukom Alexandrupoulis, objavilaje bugarska agencija Novinite.
SOFIJA, 3. studenog 2004. (Hina) - Moskva razmatra izgradnju naftovoda koji bi prolazio kroz Tursku i zamijenio transbalkanski naftovod a povezivao bi Crno more s mediteranskom lukom Alexandrupoulis, objavila je bugarska agencija Novinite.

Plan izgradnje novoga naftovoda predložio je čelnik državne kompanije "Tansneft". Preliminarni podaci pokazuju da će naftovod povezivati crnomorsku luku Kiyikoy s lukom Ibrikbaba na Egejskom moru, bit će dugačak 193 kilometara a koristit će se ta transport od 50 do 60 milijuna tona nafte godišnje.

Ideja o novom naftovodu javila se samo nekoliko dana uoči planiranog trilateralnog sastanka o projektu Burgas-Alexandrupoulis u Grčkoj. Predstavnici iz Bugarske, Rusije i Grčke trebali bi održati sastanak 5-6. studenoga kako bi odlučili o daljnjem razvoju tog projekta.

Projekt izgradnje 320 kilometara dugačkog naftovoda iz Burgasa planira se gotovo jedno desetljeće, a u njemu sudjeluju vlade i komercijalne kompanije iz Bugarske, Grčke i Rusije, uz podršku banaka iz Europske unije.

Procjenjuje se da će transbalkanski naftovod stajati 668 milijuna dolara, sudeći prema petogodišnjim studijama. To je desetina troškova konkurentskog naftovoda preko turskog teritorija prema Ceyhanu, na Mediteranu, koji promovira američka vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙