FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započela simulacijska međunarodna vojna vježba SEESIM 04

ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Međunarodna simulacijska vježbaSEESIM 04, na kojoj sudjeluju sve zemlje članice Foruma ministaraobrane Jugoistočne Europe (SEDM - South Eastern Europe DefenceMinisterial), održava se od 8. do 11. studenoga uTaktičko-simulacijskom središtu Oružanih snaga Republike Hrvatske,priopćeno je danas iz Ministarstva obrane.
ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Međunarodna simulacijska vježba SEESIM 04, na kojoj sudjeluju sve zemlje članice Foruma ministara obrane Jugoistočne Europe (SEDM - South Eastern Europe Defence Ministerial), održava se od 8. do 11. studenoga u Taktičko-simulacijskom središtu Oružanih snaga Republike Hrvatske, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane.

Cilj ovakve vježbe je prije svega provjeriti kako sustav zaštite i spašavanja djeluje kroz tijela državne uprave, službe i organizacije, koji u okviru svoje djelatnosti participiraju u odgovoru na ovakve vrste ugroze, te kako su planirane procedure, međusobne nadležnosti i komunikacije u takvim situacijama.

Projekt SEESIM se temelji na ideji informatičkog povezivanja simulacijskih središta zemalja članica SEDM procesa, a u cilju održavanja niza multinacionalnih simulacijskih vježbi. U vježbu su pored Ministarstva obrane uključena i ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova, zdravstva i socijalne skrbi, financija, mora, turizma, prometa i razvitka, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, te Hrvatski zavod za toksikologiju i Hrvatski Crveni križ.

Scenarij vježbe SEESIM 04 temelji se na upravljanju kriznom situacijom, izazvanom nizom terorističkih napada u državama jugoistočne Europe. Pored zemalja članica SEDM procesa (Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunjska, SAD, Slovenija i Turska), u vježbi će sudjelovati predstavnici SEEBRIG-a (South Eastern Europe Brigade) te će vježbu pratiti predstavnici Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (UN OCHA), Euroatlantskog centra za koordinaciju reagiranja u katastrofama (EARDC-NATO), Međunarodne organizacije crvenog križa i RACVIAC-a (Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre).

U scenariju Republike Hrvatske zamišljen je teroristički napad i oštećenja broda u priobalnom području koji prevozi opasne kemikalije a obzirom na pretpostavke meteorološke situacije i moguće bi bilo ugroženo stanovništvo i akvatorij.

Prva takva vježba SEESIM 02, održana je u prosincu 2002. u Grčkoj, a SAD su bile suorganizator i pružale potporu, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙