FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boško i Ramiz, slovenski ili neslovenski teroristi?

LJUBLJANA,5. studenoga(Hina) - Voditelj bošnjačke udruge u Slovenijijavno je u petak prosvjedovao protiv stigmatizacije muslimanskih, alii srpskih te hrvatskih imena u slovenskim medijima, te kaosimptomatičan slučaj naveo nedavnu antiterorističku vježbu slovenskepolicije u kojoj su navodni teroristi nazvani imenima "Boško" i"Ramiz".
LJUBLJANA,5. studenoga(Hina) - Voditelj bošnjačke udruge u Sloveniji javno je u petak prosvjedovao protiv stigmatizacije muslimanskih, ali i srpskih te hrvatskih imena u slovenskim medijima, te kao simptomatičan slučaj naveo nedavnu antiterorističku vježbu slovenske policije u kojoj su navodni teroristi nazvani imenima "Boško" i "Ramiz".

"Kao predstavnici Bošnjaka, Srba, Hrvata i drugih (u Sloveniji) nepriznatih manjina odlučno prosvjedujemo protiv takvog perverznog huškanja i uznemiravanja slovenske javnosti. Prosvjedujemo protiv planskog i sustavnog širenja netolerancije i ksenofobije preko slovenskih javnih medija i političkih organizacija (stranaka), jer je to zabranjeno i člankom 63. slovenskog ustava", navodi u prosvjedu objavljenom u petak u ljubljanskom "Delu" Hasan Bačić, kako se navodi - predsjednik Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije.

Pišući o konkretnom slučaju nedavne vježbe slovenskih specijalaca u Jezerskom na granici s Austrijom, koja je simulirala uspješno riješenu talačku situaciju, Bačić medijski plasman te vijesti na televiziji, u kojoj se posebice ističe kako su se teroristi zvali Boško i Ramiz, uzima kao simptom stigmatizacije neslovenskih imena u slovenskim medijima, te upozorava da u Sloveniji živi desetina stanovništva koja nema "čisto" slovenske korijene. "Nije teško dešifrirati takve poruke, a to je da su potencijalni teroristi oni koji imaju neslovenska imena, dakle južnjaci - Srbi, muslimani, Bošnjaci, a nakon komplikacija u Piranskom zaljevu odnosno Savudrijskoj vali i Hrvati", ustvrdio je Bačić.

On dodaje da je "stalna stigmatizacija pripadnika drugih etničkih zajednica koje čine suvremenu slovensku naciju ponižavanje, uznemiravanje i grub pritisak, što je u suprotnosti s duhom europske tolerancije različitih kultura i naroda", te poziva slovensku javnost i intelektualce da "osude takav način diskriminacije i stvaranja konflikata na etničkoj ili vjerskoj osnovi".

Inače, možda je ironično da je protuterorističku vježbu vodio donedavni pomoćnik direktora slovenske policije Zlatko Halilovič koji i sam nosi neslovensko prezime, ali poznat je kao jedan od junaka slovenskog rata za neovisnost iz 1991. godine i vodi jednu veteransku organizaciju.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙