FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić u šibenskoj vojarni

ŠIBENIK, 3. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić posjetioje danas Središte za obuku pješaštva u šibenskoj vojarni "Bribirskiknezovi" gdje je nazočio kratkoj vojnoj vježbi.
ŠIBENIK, 3. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić posjetio je danas Središte za obuku pješaštva u šibenskoj vojarni "Bribirski knezovi" gdje je nazočio kratkoj vojnoj vježbi.

Predsjednik je položio vijence u kapelici sv. Mihovila, podignutoj u spomen 66 poginulih pripadnika 113. brigade HV-a.

Obrativši se nakon vježbe nazočnim ročnicima, časnicima i djelatnicima Središta, rekao je kako je "impresioniran vježbom. Ona je dokaz da Centar, unatoč teškoćama, a one su uglavnom financijske, dobro funkcionira. Bez obzira na to što još mnogo treba učiniti, ovdje smo vidjeli vojnike koji imaju i znanje i vještine, rekao je Mesić.

Predsjednik je ponovio kako je Hrvatska u Domovinski rat ušla bez opremljene vojske te da se istodobno stvarala vojska i branila država. To se rijetko gdje u svijetu dogodilo, a mi smo to učinili uspješno, izjavio je.

"Nadamo se, naravno, da više neće biti ratova, da neće biti agresije. Našim ulaskom u EU stvara se kolektivna sigurnost. Preustrojem HV-a čak je 11.000 ljudi otišlo u mirovinu ili je odabralo neko drugo zanimanje. Bilo je puno teškoća, ali smo preustroj priveli kraju", rekao je Mesić. Kako je dodao, sada valja stvoriti djelotvornu vojsku u procesu pridruživanja EU.

Govori se o tome da Hrvatska treba profesionalizirati vojsku, no to je proces koji možda traje i desetak godina , izjavio je.

U udruženoj Europi nestat će osnovni motiv za vođenje ratova, a to je uvijek bilo osvajanje tuđih teritorija, ustvrdio je. "Ne treba se plašiti Europe. Treba usvajati njezine standarde, i u vojsci, i u pravosuđu, javnoj upravi i drugim područjima života", rekao je.

Nakon obilaska vojarne "Bribirski knezovi" Mesić je posjetio ustanovu socijalne skrbi "Roman obitelj" u Bratiškovcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙