FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HARTMANN ZA AVAZ: PLANIRANO DA SE ŠLJIVANČANINU SUDI U HAAGU

MOSTAR, 7. studenog 2004. (Hina) - Glasnogovornica haaškog TužiteljstvaFlorence Hartmann u izjavi za nedjeljni sarajevski Dnevni Avaz nijepotvrdila niti demantirala mogućnost da se Veselinu Šljivančaninu,jednome od vukovarske trojke, sudi u Hrvatskoj, ističući međutim kakoje planirano da se tom bivšem visokom časniku JNA sudi pred Haaškimsudom (ICTY).
MOSTAR, 7. studenog 2004. (Hina) - Glasnogovornica haaškog Tužiteljstva Florence Hartmann u izjavi za nedjeljni sarajevski Dnevni Avaz nije potvrdila niti demantirala mogućnost da se Veselinu Šljivančaninu, jednome od vukovarske trojke, sudi u Hrvatskoj, ističući međutim kako je planirano da se tom bivšem visokom časniku JNA sudi pred Haaškim sudom (ICTY).

"Ako do 2008. ne uspijemo završiti sva suđenja, predmeti će se prebacivati domaćim sudovima. Šljivančanin bi se trebao suočiti s Tribunalom, ali ako se to ne dogodi do tog roka, onda je očekivati da se i njegov predmet, kao i drugi, prepusti domaćim sudovima. Nitko tko je optužen ili pod istragom Tribunala neće izbjeći suočavanje sa sudom", rekla je Hartmann odgovarajući na novinarski upit kako komantira najave nekih medija da se Šljivančaninu sudi u Hrvatskoj.

Prema navodima optužnice, vukovarska trojka - Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Šljivančanin - sudjelovala je u udruženom zločinačkom poduhvatu. Njih se tereti za smrt najmanje 264 Hrvata i drugih nesrba iz vukovarske bolnice ubijenih na Ovčari u studenom 1991. godine.

Glasnogovornica haaškog Tužiteljstva za Avaz nije potvrdila niti demantirala medijske navode kako će do kraja godine glavna tužiteljica Carla del Ponte podići optužnice protiv šestorice ratnih bošnjačkih političkih i vojnih vođa u BiH među kojima je i bivši ministar vanjskih poslova Haris Silajdžić.

"Ne želim komentirati medijske spekulacije. Do kraja godine bit će završene istrage i očekivati je da imena optuženih budu objavljena možda krajem siječnja", rekla je Hartmann. Potvrdila je kako je glavna haaška Tužiteljica zatražila da se pet slučajeva optuženih za ratne zločine prepusti sudovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori, ne precizirajući o kojima je riječ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙