FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ASHDOWN UPOZORIO VLASTI BOSANSKIH SRBA

SARAJEVO/BANJA LUKA,2. studenog 2004.(Hina) - Visoki predstavnik zaBosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown pozvao je u utorak vlasti RepublikeSrpske da napokon djelima pokažu da su spremne surađivati naprivođenju osoba optuženih za ratne zločine, upozorivši pri tom da odemonstriranju te spremnosti ovisi hoće li se bosanske Srbe uopćeuključiti u raspravu o predstojećim ustavnim promjenama u BiH.
SARAJEVO/BANJA LUKA,2. studenog 2004.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown pozvao je u utorak vlasti Republike Srpske da napokon djelima pokažu da su spremne surađivati na privođenju osoba optuženih za ratne zločine, upozorivši pri tom da o demonstriranju te spremnosti ovisi hoće li se bosanske Srbe uopće uključiti u raspravu o predstojećim ustavnim promjenama u BiH.

Govoreći u Banjoj Luci zastupnicima u Narodnoj skupštini RS Ashdown je kazao da vlasti ovog entiteta devet godina nisu učinile ništa konkretno kako bi ispunile obvezu suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Vi ne poštujete Dayton. I ne poštujete Ustav ove zemlje... Punih devet godina propuštate suradnju barem u najmanjoj mjeri koja bi omogućila privođenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Punih devet godina niste uhitili niti jednog ratnog zločinca", kazao je Ashdown u govoru kojega su izravno prenosili entitetski radio i televizija (RTRS).

Ashdown je kazao da je upravo takvo ponašanje stvarna opasnost za budućnost Republike Srpske jer se ne može inzistirati na očuvanju ovog entiteta kako to stoji u Daytonskom sporazumu a da se istodobno sve druge odredbe tog sporazuma ne poštuju.

Za dokazivanje spremnosti na suradnju s ICTY ostalo je još svega nekoliko tjedana, upozorio je Ashdown.

Britanski je diplomat potvrdio da će uskoro doći vrijeme za otvaranje rasprave o izmjenama ustava a o ponašanju vlasti bosanskih Srba ovisit će koliko će oni u tome sudjelovati.

On je kazao da je jasno da ne može opstati država koja 65 posto proračunskih prihoda troši na izdržavanje tijela vlasti.

"Prije ili kasnije nefunkcionalnost države postat će najveći izvor nestabilnosti i najveća prijetnja budućnosti BiH", zaključio je Ashdown.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙