FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD SNAŽNO PODRŽAVA HAŠKI SUD

WASHINGTON,26. listopada(Hina) - Sjedinjene Države snažno podržavajuHaški sud i potiču zemlje bivše Jugoslavije da u potpunosti surađujusa Sudom, rekao je u ponedjeljak zamjenik glasnogovornika StateDepartmenta Adam Ereli.
WASHINGTON,26. listopada(Hina) - Sjedinjene Države snažno podržavaju Haški sud i potiču zemlje bivše Jugoslavije da u potpunosti surađuju sa Sudom, rekao je u ponedjeljak zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli.

List The Washington Times objavio je tekst u kojem se tvrdi da administracija predsjednika Busha u dramatičnoj izmjeni američke politike prema Haškom sudu traži da glavna tužiteljica Carla del Ponte okonča svoj kazneni progon i da se slučajevi ratnih zločina ili sude pred domaćim sudovima ili amnestiraju.

Komentirajući navode napisa Ereli je rekao da nema promjene politike Washingtona prema Haškom sudu.

"Sjedinjene Države snažno podržavaju napore Međunarodong kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i njegove napore da se privedu pravdi oni koji su ozbiljno prekršili međunarodno humanitarno pravo", rekao je Ereli novinarima.

Ereli je rekao kako SAD nastavlja pružati financijsku i diplomatsku potporu Haškom sudu te "agresivno djelovati u poticanju vlasti Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Hrvatske da ispune svoj dio zakonskih obveza i potpuno surađuju s Međunarodnim kaznenim sudom".

U tekstu objavljenom u nedjelju u Timesu među komentarima urednik Ripon Forum magazina Jeffrey Kuhner navodi da je u interviewu s njime podtajnik za kontrolu naoružanja u State Departmentu John Bolton rekao kako je Washington duboko zabrinut da se ICTY, umjesto da potiče nacionalno pomirenje, pojavljuje kao prijetnja regionalnoj stabilnosti.

"Postoji vrlo stvarna opasnost da ICTY-jevi sudski postupci neće riješiti stanje na Balkanu nego stvoriti nove animozitete koji vode napetostima u budućnosti", navodi tekst Boltonove riječi.

Prema tekstu Bolton je rekao da je problem Haškog suda što nad njim nema demokratske odgovornosti.

"Zbog toga je naša strategija prema ICTY-ju da se ovi sudski progoni okončaju i vrati odgovornost Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama zato što, na kraju krajeva, mnogi od tih navodnih zločina su počinjeni u njihovo ime i trebaju se suočiti s realnošću. Oni trebaju odlučiti hoće li procesuirati ili ne Srbe odnosno Hrvate," navodi teskt Boltona.

Bolton je rekao da je jedan od negativnih aspekata bilo kojeg udaljenog suda što oduzima odgovornost čime ne pomaže političkom sazrijevanju društava koja se nadaju postati demokratska i shvaćaju da se moraju suočiti s djelima prethodnih vlasti.

"Zato je naš pristup ICTY-ju i Ruandskom sudu da stvorimo institucije u odnosnim zemljama i vratimo im te ovlasti", rekao je Bolton.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙