FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJENA ŠICELOVA "POVIJEST HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI"

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Zagrebačka naklada Ljevakpredstavila je u srijedu u Zagrebu prvi svezak knjige Miroslava Šicela"Povijest hrvatske književnosti - Knjiga I. - Od Andrije KačićaMiošića do Augusta Šenoe (1750.-1881.)".
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Zagrebačka naklada Ljevak predstavila je u srijedu u Zagrebu prvi svezak knjige Miroslava Šicela "Povijest hrvatske književnosti - Knjiga I. - Od Andrije Kačića Miošića do Augusta Šenoe (1750.-1881.)".

O knjizi su govorili akademici Ante Stamać i Pavao Pavličić, profesor na katedri za hrvatsku književnost Krešimir Nemec i autor Miroslav Šicel.

Kriva je postavaka da je književnost u hrvatskim zemljama zamrla u dopreporodno doba, istaknuo je Stamać i dodao kako upravo Šicelovo istraživanje tog razdoblja otvara putove novim istraživanjima.

Prijašnji književni historiografi su početak hrvatskoga romantizma tražili u ilirizmu, istaknuo je Nemec i dodao kako je Šicel u svojoj knjizi obrađujući književnost od Kačića do Gaja periodizirao početke novije književnosti u dopreporodno razdoblje.

Šicel u knjizi ne obrađuje samo čistu književnu produkciju nego piše o povijesti, atmosferi, duhu i filozofiji vremena, dodao je Nemec.

Svaka povijest književnosti je priča, napomenuo je Pavličić i dodao kako je Šicelova "Povijest hrvatske književnosti" dobro ispričana priča koja ima svoj početak, kraj i glavne junake.

U njoj se poglavlja slažu kao domino kocke, istaknuo je Pavličić i dodao kako u knjizi vremenski blokovi ulaze jedan u drugi te kako glavni junaci knjige nisu pisci i njihovi opusi, nego njihove poetike.

Posebna zadaća tadašnje književnosti bila je obrana temeljito ugrožena narodnoga identiteta od germanizacije, talijanizacije i madžarizacije, istaknuo je Šicel i dodao kako se u njoj "ozrcaljuje duhovna i društvena atmosfera jednoga neslobodnog naroda kojem književnost glavinja između literature i politike, do preobrazbe u pravu umjetnost riječi."

Knjiga "Povijest hrvatske književnosti - Knjiga I. - Od Andrije Kačića Miošića do Augusta Šenoe (1750.-1881.) (324 str.) u tri poglavlja obrađuje stvaralaštvo dopreporodnoga razdoblja hrvatske književnosti te ilirizam i Ljudevita Gaja, predromantizam i rani romantizam (1840.-1860.), razdoblje romantizma i predrealizma (1860.-1881.).

Na kraju knjige priložena je opća literatura, bibliografija važnijih pisaca i kazalo imena.

Akademik Miroslav Šicel (1926.) bio je dugogodišnji šef katedre za noviju hrvatsku književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Napisao je više knjiga , a među ostalima i "Hrvatsku književnost 19. i 20. stoljeća".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙