FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DORH: Za ratni zločin osuđene 593 osobe, a 292 oslobođene

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je od 1991. pokrenuto3540 kaznenih postupaka zbog ratnog zločina, 1441 osoba je optužena,593 ih je osuđeno, a 292 su oslobođene, podaci su to koje je danasiznio zamjenik glavnog državnog odvjetnika Slavko Zadnik na seminaruza studente prava.
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je od 1991. pokrenuto 3540 kaznenih postupaka zbog ratnog zločina, 1441 osoba je optužena, 593 ih je osuđeno, a 292 su oslobođene, podaci su to koje je danas iznio zamjenik glavnog državnog odvjetnika Slavko Zadnik na seminaru za studente prava.

Zadnik je rekao kako je riječ o podacima Državnog odvjetništva RH od sredine rujna te da se oni svakodnevno mijenjaju jer je još uvijek u tijeku revizija postupaka koji su vođeni u odsutnosti optuženika. Detaljnije podatke nije iznio, no ocijenio je da su suđenja u odsutnosti bila "neproduktivna", ali i štetna jer međunarodna zajednica sumnja u objektivnost takvih postupaka i neovisnost hrvatskog pravosuđa.

Studentima pravnih fakulteta u Hrvatskoj Zadnik je održao predavanje o mogućim procesnim problemima prebacivanja haških predmeta u Hrvatsku. Istaknuo je da Hrvatska zakonodavno i kroz stručna usavršavanja sudaca i državnih odvjetnika stvorila preduvjete za preuzimanje nekih predmeta. Kazao je da se još uvijek ne zna koji bi to predmeti bili, no pretpostavlja se da je riječ o postupcima protiv "niže rangiranih osumnjičenika i optuženika".

Zadnik je ocijenio da je mogući problemi što će se uz optužnice hrvatski suci i tužitelji suočiti s opsežnom pratećom dokumentacijom, iskazima svjedoka, među kojima i zaštićenih, te dokazima koji su izvedeni prema haškim pravilima. Kazao je da će se takvi dokazi prihvatiti kao valjani, dok će se sam postupak voditi prema domaćim materijalnim i postupovnim pravilima. Naglasio je da će moguće haške optužnice domaće tužiteljstvo morati uskladiti s odredbama Zakona o kaznenom postupku te da osnovanost haške optužnice ocjenjuje državni odvjetnik.

Na upit studenata što ako državni odvjetnik ocijeni da je optužnica neosnovana, Zadnik nije dao precizan odgovor, no rekao je kako bi onda najvjerojatnije uslijedio pritisak Haškog suda.

Upozorio je da je za domaće pravosuđe problem i to što u Haagu na predmetima rade čitavi timovi tužitelja i istražitelja dok je u Hrvatskoj za predmet zadužen jedan državni odvjetnik. Dodao je da će za uspješno rješavanje haških predmeta biti potrebna suradnja država bivše Jugoslavije.

Seminar za studente prava organizirao je Građanski odbor za ljudska prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙