FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VRHOVNI SUD ODREDIO PRITVOR OPTUŽENIMA ZA SLUČAJ LORA

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Vrhovni sud u utorak je prihvatiožalbu splitskog Županijskog državnog odvjetništva i odredio pritvorosmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin u "slučajuLora".
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Vrhovni sud u utorak je prihvatio žalbu splitskog Županijskog državnog odvjetništva i odredio pritvor osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin u "slučaju Lora".

U priopćenju Suda stoji da je Vrhovni sud žalbu državnog odvjetništva raspravio još 29. rujna. Tužiteljstvo se žalilo na odluku splitskog Županijskog suda čije je Izvanraspravno vijeće početkom rujna odbacilo prijedlog za određivanjem pritvora osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin u Vojno-istražnom centru Lora 1992.

"Rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske prihvaćena je žalba državnog odvjetnika i preinačeno je pobijano rješenje Županijskog suda u Splitu tako da je protiv optuženika Tihomira Duića, Miljenka Bajića, Josipa Bikića, Tončija Vrkića, Davora Banića, Emilija Bungura, Ante Gudića i Anđelka Botića određen pritvor."

Takvu odluku Vrhovnog suda mediji su objavili još u ponedjeljak, nakon što je izviješteno da će se optuženicima u ponovljenom postupku suditi pred posebnim vijećem za ratne zločine. Prema izjavama izvora bliskih optuženicima, policiji i sudu policija je u ponedjeljak počela obilaziti domove svih uhićenika i uhitila ih najmanje petoricu. Pronađeni optuženici navodno su odvedeni u splitski Okružni zatvor, no tu informacija u ponedjeljak nisu službeno potvrdili ni policija niti sud.

Sudskim vijećem za ratne zločine predsjedavat će sutkinja Spomenka Tonković, a članovi vijeća bit će suci Josip Čule i Neven Cambi. Početak suđenja još nije određen.

Prvostupanjsku oslobađajuću presudu, koju je donijelo sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine 2002. godine, Vrhovni sud je ukinuo potkraj kolovoza ove godine, te zatražio ponovljeni postupak pred izmijenjenim vijećem.

Nakon te odluke Državno je odvjetništvo zatražilo pritvor za osmoricu optuženih, no Izvanraspravno vijeće Županijskog suda taj je zahtjev odbilo u cijelosti kao neutemeljen. Optužba je na to uložila žalbu Vrhovnom sudu koji je žalbu prihvatio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙