FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK ICTY-A MERON SUTRA U POSJETU HRVATSKOJ

ZAGREB,3. studenoga 2004.(Hina) - Predsjednik Haškog suda (ICTY)Theodor Meron boravit će u četvrtak i petak u prvom službenom posjetuHrvatskoj, tijekom kojeg će s najvišim hrvatskim državnim ipravosudnim dužnosnicima razgovarati o ukupnoj suradnji RH-ICTY ispremnosti hrvatskog pravosuđa za preuzimanje haških predmeta.
ZAGREB,3. studenoga 2004.(Hina) - Predsjednik Haškog suda (ICTY) Theodor Meron boravit će u četvrtak i petak u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, tijekom kojeg će s najvišim hrvatskim državnim i pravosudnim dužnosnicima razgovarati o ukupnoj suradnji RH-ICTY i spremnosti hrvatskog pravosuđa za preuzimanje haških predmeta.

Sudac Meron sastat će se sutra prijepodne s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom, predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu Božidarom Rumenjakom i predsjednikom Vrhovnog sud Ivicom Crnićem te s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt.

Nakon službenih razgovora u ministarstvu pravosuđa, najavljeno je da će sudac Meron i Škare Ožbolt dati izjave za novinare.

Predsjednik ICTY-a poslijepodne će se susresti s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom a nakon toga će u Vrhovnom sudu održati predavanje pred sucima, pravosudnim i državnim dužnosnicima i predstavnicima Diplomatskog zbora.

S predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, sudac Meron sastaje se u petak.

Oposobljenost hrvatskog pravosuđa za preuzimanje dijela haških predmeta bit će među središnjim temama razgovora koji će se voditi tijekom Meronova posjeta Hrvatskoj, zbog čega su i predviđeni razgovori s predsjednicima sudova, najavili su vladini izvori.

Razmatrat će se koliko je hrvatsko pravosuđe kompetentno te koliko je njezino pravo kompatibilno da bi se mogla provesti ta suđenja, kazao je izvor.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte do sada je predložila ustupanje pet predmeta pravosuđima zemalja u regiji, a prvi takav prijedlog odnosio se na suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu u Hrvatskoj. Hrvatska očekuje pozitivnu odluku posebnog vijeća ICTY-a o tom prijedlogu, za koju će biti značajan i Meronov posjet, kazao je izvor.

Među predmetima koji bi mogli biti prepušteni Hrvatskoj je i suđenje "Vukovarskoj trojki" što je kao mogućnost nedavno naznačila Del Ponte ali formalni prijedlog još nije uputila, potvdio je za Hinu visoki izvor iz Vlade.

Za izabrane suce i tužitelje sa Županijskih sudova u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, tijekom proljeća i jeseni održano je šest seminara na kojima su posebno educirani za suđenja za ratne zločine. Na tim seminarima, od kojih je posljednji završen prošloga vikenda u Trogiru, predavači su bili pravni stručnjaci Tužiteljstva i sudskih vijeće ICTY-a te ugledni suci i pravni stručnjaci iz Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙