FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TUŽITELJSTVO ĆE ISTRAŽITI SUMNJE OKO PROJEKTA DOGRADNJE KBC-A ZAGREB

ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Državno odvjetništvo potvrdilo jedanas da je zaprimilo inspekcijski nalaz o projektu dogradnje KBC-aZagreb i najavilo da će provjeriti sumnje Ministarstva zdravstva da jepri planiranju projekta počinjeno niz nezakonitih radnji.
ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Državno odvjetništvo potvrdilo je danas da je zaprimilo inspekcijski nalaz o projektu dogradnje KBC-a Zagreb i najavilo da će provjeriti sumnje Ministarstva zdravstva da je pri planiranju projekta počinjeno niz nezakonitih radnji.

"Riječ je o samo jednom u nizu nalaza o poslovanju zagrebačkih bolnica koje smo u posljednje vrijeme dobili od ministra zdravstva i na osnovu kojih ćemo krenuti u provjeru osnovanosti sumnji u nezakonitosti", kazao je Hini zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić. Objasnio je da Državno odvjetništvo nije zaprimilo nikakvu formalnu kaznenu prijavu te da se u inspekcijskim nalazima poimenice ne navode imena mogućih odgovornih osoba, pa tako ni bivšeg ravnatelja KBC-a Zagreb Josipa Paladina. Naime, Jutarnji list je danas objavio da je ministar zdravstva Andrija Hebrang prijavio Paladina, no i sam je Hebrang to opovrgnuo Hini.

Pajić je rekao da je od Ministarstva zaprimljena obimna, stručna dokumentacija te da je riječ tek o početnoj fazi provjere koja će, kako je rekao, ići u tri pravca.

"Državno odvjetništvo će provjeriti je su li bolnice nenamjenski trošile novac, je li bilo nezakonitosti pri nabavi bolničke opreme i je li projekt dogradnje KBC Zagreb zaista 'promašena investicija'", kazao je Pajić. Najavio je da će se u to uključiti i Državna revizija kojoj će se dostaviti svi inspekcijski nalazi Ministarstva. Dodao je da je Državna revizija već kontrolirala poslovanje Ministarstva u 2002. i 2003., no da to nisu bili "ciljani nalazi".

Pajić tvrdi da je Državno odvjetništvo od ministra Andrije Hebranga zatražilo nalaze revizija poslovanja bolnica još u travnju ove godine, nakon njegovih javnih istupa u kojima je izrazio sumnju u nezakonito poslovanje bolnica, odnosno nenamjensko trošenje novca.

Ministarstvo zdravstva sumnja da je prilikom planiranja projekta dogradnje KBC-a Zagreb počinjeno niz protuzakonitih radnji, među ostalim i da je prethodna Vlada protuzakonito dala jamstvo za zajam u iznosu od 73 milijuna eura.

Hebrang i nova Uprava KBC-a tvrde da za dovršetak bolnice nedostaje još 60 milijuna eura te da je projekt rađen bez konačne financijske konstrukcije.

Potpredsjednica SDP-a i potpredsjednica bivše Vlade Željka Antunović ocijenila je smiješnim optužbe da je njezina Vlada u "projektu Rebro" kršila zakon. Dodala je kako su tri revizije pokazale da je KBC poslovao pozitivno i ustvrdila da Hebrang koristi "projekt Rebro" za obračun s političkim protivnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙