FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat traži reguliranje statusa profesionalnih vatrogasnih postrojbi gradova

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Sindikat državnih službenika inamještenika upozorio je danas pismom saborski Odbor za ratneveterane da je novim prijedlogom Zakona o pravima hrvatskihbranitelja iz Domovinskog rata propušteno reguliranje statusapripadnika profesionalnih vatrogasnih postrojbi gradova koji susudjelovali u obrani od početka Domovinskog rata do 1993. godine, kadsu preuzeti u MUP.
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Sindikat državnih službenika i namještenika upozorio je danas pismom saborski Odbor za ratne veterane da je novim prijedlogom Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata propušteno reguliranje statusa pripadnika profesionalnih vatrogasnih postrojbi gradova koji su sudjelovali u obrani od početka Domovinskog rata do 1993. godine, kad su preuzeti u MUP.

Ti su branitelji odlukom Vlade prešli u sastav MUP-a kako bi ih se izjednačilo s ostalim hrvatskim braniteljima, osobito s pripadnicima vatrogasnih postrojbi u sastavu MUP-a koji se smatraju hrvatskim braniteljima od početka Domovinskog rata, ističe sindikat u pismu.

No, te su osobe ostale zakinute zbog dosadašnjeg nepriznavanja statusa hrvatskih branitelja u razdoblju od početka Domovinskog rata do 1993., iako su sudjelovali u obrani Hrvatske.

To im se niti novim prijedlogom ne priznaje, već im se u članku 3. priznaje samo status smrtno stradalih osoba, ako su po nalogu nadležnih tijela državne vlasti u Domovinskom ratu poginuli pri obavljanju dužnosti u obrani suvereniteta Hrvatske.

Pripadnici profesionalnih vatrogasnih postrojbi gradova obavljali su od početka Domovinskog rata faktično istu dužnost kao i pripadnici vatrogasnih postrojbi MUP-a, te ginuli, bivali ranjenima i ostajali invalidima, ali im se to ne priznaje kao pripadnicima vatrogasnih postrojbi MUP-a.

Sindikat stoga smatra da novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja treba dokraja riješiti to pitanje koje je djelomično riješeno 1993. kad su preuzeti u MUP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙