FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra pregovori vlade i sindikata javnih i državnih službi o plaćama

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Predstavnici Vlade i sindikatajavnih i državnih službi sutra će početi pregovore o plaćama imaterijalnim pravima za iduću godinu.
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Predstavnici Vlade i sindikata javnih i državnih službi sutra će početi pregovore o plaćama i materijalnim pravima za iduću godinu.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala je sindikalce uoči donošenja državnog proračuna za 2005. u Banske dvore na odvojene pregovore o osnovici za plaće, božićnici, daru za djecu i drugim naknadama.

Sindikati javnih službi dogovorili su da će zajednički tražiti povećanje osnovice za šest posto odmah, te još 12 posto u roku godine dana, kako bi se nadoknadilo zaostajanje njihovih plaća za plaćama u gospodarstvu.

Sindikati prosvjete, znanosti, kulture, zdravstva i socijalne skrbi traže potpisivanje sporazuma s Vladom kojim bi se zaustavilo njihovo višegodišnje zaostajanje za plaćama u gospodarstvu te usvojile mjere kojim bi se spriječilo novo zaostajanje.

Ako se to ne učini, upozoravaju sindikalci, javne će službe za dvije godine imati prosječno 30 posto manje plaće od onih u realnoj privredi.

Osim toga, sindikati javnih službi predlažu božićnicu i regres od po 1.500 kuna, godišnji odmor do 30 dana, dar za djecu od 600 kuna i osnovicu za jubilarne nagrade od 2.000 kuna.

Sindikati državnih službi pak traže povećanje osnovice za 20 posto, odnosno 883 kune, sa sadašnjih 4.414 kuna na 5.297 kuna.

Tako veliku povišicu obrazlažu time što njihove plaće zaostaju 10 posto za plaćama u javnim službama, čije pak plaće zaostaju 12 posto za onima u gospodarstvu.

Pet sindikata državnih službi također traže božićnicu od 1.500 kuna (dosad 1.000 kuna), dar za djecu od 600 kuna (dosad 400 kuna) te osnovicu za jubilarne nagrade od 2.000 kuna (dosad 1.800 kuna).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙