FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup o Kačiću: Pravoslavci nisu ratovali protiv Turaka

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - U popodnevnom nastavku znanstvenogskupa "Fra Andrija Kačić Miošić i kultura njegova doba" koji seodržava od 3. do 7. studenog u Palači Hrvatske akademije znanosti iumjetnosti (HAZU), povjesničar Ivan Pederin rekao je kako "rat izmeđuMletačke Republike i Turske Carevine, od 1715. do 1718. na područjuDalmacije, nije bio mletački, nego hrvatski rat protiv Turaka".
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - U popodnevnom nastavku znanstvenog skupa "Fra Andrija Kačić Miošić i kultura njegova doba" koji se održava od 3. do 7. studenog u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), povjesničar Ivan Pederin rekao je kako "rat između Mletačke Republike i Turske Carevine, od 1715. do 1718. na području Dalmacije, nije bio mletački, nego hrvatski rat protiv Turaka".

Podsjetio je kako je u tadašnjoj turskoj vojsci bio veliki broj pravoslavaca, te da je srpski patrijarh u hijerarhiji osmanske vlasti imao status paše - visokoga carskog dužnosnika.

I nakon ukinuća Pećke patrijarhije pravoslavni Crnogorci su odlazili u Carigrad, tražeći ondje različite čuvarske poslove, napomenuo je povjesničar Pederin, dodavši kako su Srbi tijekom cijeloga 19. stoljeća također pohodili Carigrad dogovarajući se tamo o autonomiji.

"Taj je rat bio uspješan samo u Dalmaciji zato što su ga vodili Hrvati", rekao je Pederin, i dodao kako svojedobno zbog takve izjave na jednom skupu u Italiji nije imao nikakvih problema. "A da sam tada to izjavio u ovoj zgradi (u Zagrebu) što bi mi se dogodilo, gospodine predsjedniče", postavio je retoričko pitanje predsjedniku HAZU-a povjesničar Pederin, izlažući na znanstvenom skupu u Palači HAZU-a o fra Kačiću-Miošiću.

O percepciji Kačićeva djela u zemljama engleskoga govornog područja svoj je rad poslao predstojnik za kroatistiku Sveučilišta Waterloo u Kanadi, prof. Vinko Grubišić. Istaknuo je kako je zaslugom Alberta Fortisa (1741.-1803.) Europa upoznala fra Andrije Kačića Miošića, ali kroz negativnu prizmu tog talijanskoga putopisca i etnografa.

Također, istaknuo je u svome pismenom uratku prof. Grubišić, godine 1908. Čedo Ustović pisao je o fra Andriji Kačiću - Miošiću kao piscu koji je učio na tradiciji navodnih "srpskih narodnih pjesama", te je u svoj rad kao Srbe uvrstio većinu južnohrvatskih pisaca, još od renesanse i Hanibala Lucića.

Tek je u novije doba, godine 1960. književnik Ante Kadić u SAD-u pisao o radu hrvatskoga književnika fra Kačića Miošića i njegovoj važnosti za hrvatsku književnost, napomenuo je prof. Grubišić koji je u svome pismenom radu priložio bogatu bibliografiju radova o Kačiću na engleskom jeziku.

Znanstveni skup "Fra Andrija Kačić Miošić i kultura njegova doba" organizirali su HAZU iz Zagreba i Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja iz Splita, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

Skup još sutra nastavlja s radom u Zagrebu, a potom su u petak, subotu i nedjelju predviđeni skupovi o fra Kačiću Miošiću još u Sinju, Makarskoj, Mostaru, Bristu i Zaostrogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙