FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O prvim rezultatima uvođenja programa "20 ključeva"

OPATIJA,26. listopada(Hina) - Program poboljšanja konkurentnostigospodarstva uvođenjem sustava stalnog unaprjeđivanja poslovanja putem "20 ključeva" provodi se od ovoga ožujka u 10 većih hrvatskihtvrtaka, a primjena prva tri ključa ukazala je da sve hrvatske tvrtkeimaju slične probleme te da će tvrtke u programu ostvariti značajnepomake, rečeno je danas u Opatiji na predstavljanju rezultata.
OPATIJA,26. listopada(Hina) - Program poboljšanja konkurentnosti gospodarstva uvođenjem sustava stalnog unaprjeđivanja poslovanja putem "20 ključeva" provodi se od ovoga ožujka u 10 većih hrvatskih tvrtaka, a primjena prva tri ključa ukazala je da sve hrvatske tvrtke imaju slične probleme te da će tvrtke u programu ostvariti značajne pomake, rečeno je danas u Opatiji na predstavljanju rezultata.

O primjeni programa "20 ključeva" u Varteksu, Krašu, Badelu 1862, Eurocableu, Potomcu, Đuri Đakoviću i drugim tvrtkama te o slovenskim iskustvima u primjeni te metode danas su na zajedničkoj slovenskoj i hrvatskoj konferenciji o "20 ključeva" govorili predstavnici tvrtke Deloitte. U svih deset hrvatskih tvrtaka ocijenjena je vrijednost tvrtke na osnovi "20 ključeva", a srednja vrijednost i početna ocjena iznosi 1,48 ( najviše 5). Tijekom provedbe programa pratit će se i procjenjivati rast ocjena i povećanje konkurentnosti tih tvrtaka.

Program "20 ključeva" u Hrvatskoj provode Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i tvrtka Deloitte. Program će se uvoditi tri godine i primjenjivati u 50 tvrtaka, uglavnom izvoznih ili u državnom vlasništvu. Provedbu programa u svim će tvrtkama u prve dvije godine sufinancirati država povratom 40 posto troškova. Sustav unaprjeđivanja poslovanja temelji se na metodologiji "20 ključeva" koji obuhvaćaju čišćenje i organiziranje tvrtke, racionalizaciju sustava, aktivnosti u malim grupama, smanjenje međufaznih zaliha, brze prilagodbe alata, proizvodnju bez nadgledanja, povezivanje proizvodnje, radnu disciplinu i dr. Cilj je te metode razvoj kvalitetnije, brže i jeftinije proizvodnje te razvoj kulture neprekidnog unaprjeđivanja poslovanja.

Kako je rečeno na konferenciji, u 10 hrvatskih tvrtaka pokrenuto je uvođenje prva tri ključa - čišćenje i organiziranje, racionalizacija te aktivnost u malim grupama, koji ne donose brze rezultate, ali donose pomake u povećanju kvalitete radnih mjesta i radnog okružja. Na skupu je naveden i primjer tvrtke "Đuro Đaković - Specijalna vozila" u kojoj su prvi učinci metode "20 ključeva" bolji izgled radnog mjesta, razvijanje natjecateljskog duha, lakši i učinkovitiji rad.

Program "20 ključeva" provodi se u Sloveniji u 60 tvrtaka nekoliko godina. Uočeno je da su za primjenu te metodologije najpogodnija manja i srednje velika poduzeća sa stabilnim poslovanjem. Tvrtke koje su uvele sustav "20 ključeva" uočile su znatno povećanje konkurentnosti, veću motivaciju zaposlenih i povećanje produktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙