FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PETERSEN RAZGOVARAO S KOŠTUNICOM - PRIOPĆENJE

BEOGRAD,4. studenoga(Hina) - Šef UNMIK-a na Kosovu Seren Jesen-Peterseni srpski premijer Vojislav Koštunica razgovarali su u srijedu navečero decentralizaciji Kosova, a prema priopćenju iz Vlade Srbije"Petersen se složio s proširenjem radne skupine za decentralizaciju"te s većim uključenjem Beograda u nastavak tog procesa.
BEOGRAD,4. studenoga(Hina) - Šef UNMIK-a na Kosovu Seren Jesen-Petersen i srpski premijer Vojislav Koštunica razgovarali su u srijedu navečer o decentralizaciji Kosova, a prema priopćenju iz Vlade Srbije "Petersen se složio s proširenjem radne skupine za decentralizaciju" te s većim uključenjem Beograda u nastavak tog procesa.

Šef misije UN-a boravi od srijede navečer u posjetu Beogradu, gdje će se tijekom dana sastati i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem i predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem, s kojima će razgovarati o problemima Srba na Kosovu. Nakon razgovora Petersen će tijekom poslijepodne održati konferenciju za novinare.

U priopćenju srbijanske Vlade navodi se i da "osnovu za nastavak dijaloga o tom pitanju predstavljaju Plan Vlade Srbije i Okvirni plan UNMIK-a za lokalnu samoupravu" te se dodaje "da su Vojislav Koštunica i predsjednik Koordinacijskog odbora za Kosovo Nebojša Čović naglasili da u nastavku tog procesa Beograd mora biti uključen na ravnopravnoj osnovi".

Prijedlog Vlade Srbije predviđa decentralizaciju na Kosovu i vlast Srbima u onim općinama u kojima su oni u većini.

Jesen-Petersen je dao uvjeravanja da će prioritetni standardi u području sigurnosti, vladavine prava i decentralizacije biti ozbiljno ocjenjivani prije otvaranja razgovora o konačnom statusu Kosova. U priopćenju se kaže i da su "tijekom razgovora razmotrena i druga aktualna pitanja, kao što su zaštita srpskih spomenika kulture i suradnja u brojnim tehničkim pitanjima".

Prema priopćenju, Koštunica je pozvao državne dužnosnike u petak na sastanak koji će biti posvećen Kosovu. Na sastanku bi trebali sudjelovati predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković, ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, te šefovi zastupničkih skupina u srbijanskom parlamentu. Nakon toga, biti će održan i sastanak s predstavnicima Srba sa Kosova.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙