FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOSOVO: VODI IBRAHIM RUGOVA

PRIŠTINA, 24. listopada 2004. (Hina) - Demokratski savez KosovaIbrahima Rugove vodi sa 47 posto osvojenih glasova, prema prvimprocjenama rezultata izbora za lokalnu Skupštinu.
PRIŠTINA, 24. listopada 2004. (Hina) - Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove vodi sa 47 posto osvojenih glasova, prema prvim procjenama rezultata izbora za lokalnu Skupštinu.

Prema procjenama izrađenim na temelju izvješća više od dvije tisuće izbornih promatrača Kosovskog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, na drugom mjestu po broju osvojenih glasova je Demokratska stranka Kosova Hashima Thaqia s 27 posto glasova. Slijedi Alijansa za budučnost Kosova Ramussa Haradinaja s osam posto.

Građanska inicijativa "Ora", čiji je nositelj izborne liste publicist i političar Veton Surroi, osvojila je šest posto glasova, Albanska demokršćanska stranka Kosova na čijem je čelu Mark Krasniqi 1,8 posto, a sve ostale liste zajedno osvojile su ukupno deset posto glasova.

Predstavnik Kosovskog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Ibrahim Makoli rekao je na konferenciji za novinstvo, održanoj rano u nedjelju u Prištini, da su obrađeni rezultati sa 17 posto glasačkih mjesta na Kosovu.

Prve službene preliminarne rezultate glavni organizator Misija OESS-a objavit će u ponedjeljak.

Najviši predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu su objavili da je na drugim parlamentarnim izborima na Kosovu glasovalo najmanje 53 posto građana.

Na konferenciji za novinare održanoj kasno navečer u subotu, voditelj Misije OESS-a na Kosovu Pascal Fieschi izjavio je kako je na izbore izašlo najmanje 600 tisuća građana s pravom glasa ili 53 posto.

On je izrazio zadovoljstvo ishodom izbora, ali je razočaran što kampanja da izbori budu "sveobuhvatni" nije dala rezultate.

Kosovski Srbi su se oglušili na poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića da izađu na izbore i prihvatili onaj premijera Vojislava Koštunice i Srpske pravoslavne crkve da ih bojkotiraju.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen Petersen izjavio je da je minimalni postotak Srba koji su izašli na izbore rezultat kašnjenja izborne kampanje Srba, pritiska koji je izvršen na njih da bojkotiraju izbore, te ožujskih nemira koji su također utjecali na neizlazak Srba na ove izbore.

Petersen, koji je pozvao sve političke snage da priznaju izborne rezultate, rekao je da je Kosovo današnjim izborima položilo test političke zrelosti jer su izbori bili dobro organizirani i valjano provedeni, a tijekom cijele kampanje kao niti danas nije zabilježen niti jedan ozbiljniji incident.

Zapovjednik KFOR-a francuski general Yves de Kermabon rekao je da su izbori na Kosovu održani u sigurnijoj atmosferi i bez ijednog problema, a međunarodni povjerenik policije Kai Vittrup naglasio je da su samo manji incidenti dokaz da Kosovo prihvaća demokratske izbore.

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora očekuju se u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙