FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PASSY: OESS PODRŽAVA TERITORIJALNI INTEGRITET SCG

BEOGRAD,20. listopada 2004.(Hina) - Bugarski ministar vanjskih poslovaSolomon Passy koji je i predsjedajući OESS-a, izrazio je u srijedu uBeogradu, u razgovorima s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem ipremijerom Vojislavom Koštunicom spremnost svoje zemlje da pomogneSrbiji i Crnoj Gori na njezinu putu ka euroatlanskim integracijama, teistaknuo da OESS podržava teritorijalni integritet Srbije i CrneGore.
BEOGRAD,20. listopada 2004.(Hina) - Bugarski ministar vanjskih poslova Solomon Passy koji je i predsjedajući OESS-a, izrazio je u srijedu u Beogradu, u razgovorima s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom spremnost svoje zemlje da pomogne Srbiji i Crnoj Gori na njezinu putu ka euroatlanskim integracijama, te istaknuo da OESS podržava teritorijalni integritet Srbije i Crne Gore.

"Razumijemo legitimne razloge zabrinutosti Srba na Kosovu za njihovu sigurnost tijekom skorašnjih parlamentarnih izbora i želim ih uvjeriti da će UNMIK, KFOR i OESS učiniti sve da im osiguraju sigurnost na dan izbora", kazao je ministar Passy novinarima nakon susreta s predsjednikom Tadićem, dodajući da je u Prištini, koju je posjetio prije Beograda, apelirao na Srbe da izađu na izbore 23. listopada.

Predsjednik Tadić je, ocjenjujući da je "situacija na Kosovu katastrofalna", kazao da njegov poziv kosovskim Srbima da izađu na izbore znači "zahtjev međunarodnoj zajednici da u roku tri mjeseca osigura sve standarde decentralizacije na Kosovu u području obrazovanja, sudstva, policije kao i nužan sustav zaštite". Tadić je također naglasio da je "neovisnost Kosova apsolutno neprihvatljiva za Srbiju i Crnu Goru".

U priopćenju iz ureda premijera Vojislava Koštunice kaže se da je premijer bugarskom ministru "prenio jasno opredjeljenje SCG za eruropske integracije", te da mu je "posebno ukazao na težak položaj Srba i nealbanaca na Kosovu, ističući da su srpskoj zajednici ugrožena osnovna ljudska prava, pravo na život i slobodu kretanja".

Bugarski ministar vanjskih poslova u utorak se sastao s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem s kojim je potpisao Memorandum o euroatlantskoj suradnji dviju zemalja, što je prvi dokument o takvoj suradnji koji je SCG potpisala s nekom od članica NATO-a.

U srijedu popodne, nakon susreta s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Pavlom, bugarski ministar Solomon Passy odlazi u posjet Crnoj Gori, gdje će se sastati s najvišim dužnosnicima te republike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙